Terrorforsker: Sverige har ikke gjort sig særligt udsat

I takt med optrevlingen af et eventuelt terrornetværk ligger en risiko for endnu et angreb, siger forsker.

Islamister har et generelt fjendebillede af vesten og ikke kun af Sverige, siger forsker Carsten Bagge Laustsen. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien er det seneste år blevet ramt af terroranslag. Og nu er terroren også kommet til Sverige.

Selv om motivet bag den formodede gerningsmands handlinger endnu er ukendt, ventes det, at kritikere af Sveriges flygtninge- og integrationspolitik vil bruge angrebet til at konstatere, at selvfølgelig måtte terroren ramme landet før eller siden.

Men ifølge Carsten Bagge Laustsen, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i terror, giver det ikke mening at anskue problematikken så sort-hvidt.

- Det kan ske alle steder, og Sverige er ikke mere udsat end alle mulige andre lande, siger han.

Vores nordiske naboer har ifølge ham ikke foretaget sig noget særligt, som eventuelle islamister skulle være blevet vrede over.

Efterforskningen er endnu ikke så langt, at man kan fastslå, om der overhovedet er tale om et angreb udført af islamister. Men metoden med en lastbil, der påkører menneskemængder, er tidligere brugt af tilhængere af terrorgruppen Islamisk Stat, blandt andet i Nice og i Berlin.

- Hvis det er Islamisk Stat, der står bag, så har de et generelt fjendebillede af de vantro og den frie verden, men de har ikke specielt antiparti overfor Sverige, siger Carsten Bagge Laustsen.

- Der er en stor gruppe lande, som Islamisk Stat er interesseret i at ramme, men det kunne lige så godt have været alle mulige andre.

Risiko for efterangreb

Politiet har anholdt én mand og mistænkt ham for at have hørt lastbilen. Den formodede gerningsmand er en 39 år mand med rødder i Usbekistan. Efterforskerne ved endnu ikke, om han har handlet alene.

Hvis det viser sig, han er en del af et større terrornetværk, en såkaldt celle, kan Sverige være i farezonen for endnu et angreb, mens efterforskere optrævler den mistænkte bagmands relationer.

- Hvis det sker, så kan potentielle medsammensvorne forsøge at flygte, eller de kan fremskynde et angreb, som vi så det i Paris og Belgien, siger Carsten Bagge Laustsen.

Den svenske efterretningstjenesten har haft oplysninger om den formodede gerningsmand i arkivet, men har ikke kunnet bekræfte forbindelser til ekstremistmiljøer.

Fire mennesker mistede livet under angrebet i går. Ni sårede er stadig indlagt.