Terrormistænkt dansk-marokkaner varetægtsfængslet i Spanien

Den 40-årige danske statsborger blev anholdt fredag. Han kædes sammen med omfattende momssvindel i Danmark og terrorfinansiering.

Billedet er et skærmklip fra de optagelser, som Spaniens Indenrigsministerium har delt af anholdelsen af den danske statsborger. (© Spaniens Indenrigsministerium)

Opdatering: Artikel er opdateret, efter at PET bekræfter anholdelsen.

En 40-årig dansk-marokkaner mistænkt for terrorfinansiering er ifølge spanske medier blevet varetægtsfængslet ved en domstol i hovedstaden Madrid.

Oplysningerne om varetægtsfængslingen bringes af blandt andre ABC Espãna og La Vanguardia.

Ifølge sidstnævnte medie er manden fængslet uden mulighed for at blive løsladt mod kaution.

Danskeren blev anholdt tidligt fredag morgen i den spanske enklave Melilla i Nordafrika, hvilket efterfølgende blev bekræftet i en pressemeddelelse fra det spanske indenrigsministerium.

Dansk politi deltog ifølge DR's oplysninger i ransagningen af mandens bolig.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) bekræfter, at en dansk statsborger er blevet anholdt og varetægtsfængslet af spansk politi i Melilla.

- Anholdelsen fandt sted efter flere års efterforskning, oplyser PET.

PET kan desuden bekræfte, at anholdelsen skete efter et tæt samarbejde mellem Guardia Civil, Københavns Vestegns Politi, Hvidvaskningssekretariatet i Bagmandspolitiet og PET.

Her ses det store opbud af betjente ved mandens hjem i Melilla fredag. (© Spaniens Indenrigsministerium)

Millionsvindel og terrorfinansiering

Mandens kriminelle løbebane er blevet afdækket i dokumentarprogrammet "Terroristen der fik frit lejde", hvor momssvindel blev kædet sammen med terrorfinansiering.

I samarbejde med Jyllands-Posten afdækkede DR, hvordan danske og spanske islamister gennem flere år stod bag omfattende momssvindel i Danmark.

Det skete ved, at spanske islamister blev indsat som direktører i mindst 24 firmaer i Danmark, der blev brugt til millionsvindel med blandt andet moms og afgifter.

Af dokumentarprogrammet fremgår det, at den 40-årige danske statsborger spillede en central rolle i organiseringen af svindlen i Danmark.

Ifølge den spanske efterforskning spillede han samtidig en ledende rolle i radikaliseringen af en islamistisk celle i Melilla.

Ministre i samråd torsdag

Manden er mistænkt for at være med til at finansiere jihadister og rekruttere danske, tyske og spanske krigere til Islamisk Stat i Syrien og til al-Qaedas gren i Mali i Nordafrika.

Efterforskningen i Melilla er foregået i samarbejde mellem spanske myndigheder, Politiets Efterretningstjeneste i Danmark, den marokkanske efterretningstjeneste og Europol.

Københavns Vestegns Politi har også assisteret i den spanske efterforskning.

Der er samråd om afsløringerne i dokumentarprogrammet på torsdag med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Her skal skatteministeren redegøre for, hvor mange millioner kroner der er momssvindlet for til finansiering af terror.

Skatteudvalget har samtidig bedt skatteministeren og justitsministeren redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at forhindre fremtidig finansiering af terroraktiviteter gennem momssvindel.