Terrorsigtedes bagmand kalder Vesten Satan

Den formodede pakistanske bagmand, til de to personer anholdt og sigtet for at planlægge terrorangreb i Danmark, kalder Vesten for Satan. Han er en topfigur i al-Qaeda.

Det billede af Ilyas Kashmiri stammer fra 2001. Asia Times skriver, at han nu ser anderledes ud. (Foto: Saeed Khan © Scanpix)

De to mænd, der er anholdt i USA, sigtet for at planlægge et terrorangreb mod Jyllands-Posten, var styret af bagmænd i Pakistan med direkte forbindelse til al-Qaeda.

Her huserer Ilyas Kashmiri som CIA anser for at være en af de farligste terrorchefer, og han har tilsyneladende et stort ønske om at slå danskere ihjel.

- Han bliver anset for at været et af seniormedlemmerne af terrrornetværket al-Qaeda. Så sent som i september angreb amerikanerne ham med et af deres ubemandede fly. Faktisk troede man i flere uger, at han var blevet dræbt, siger Pakistan-kenderen, journalist Puk Damsgaard, der har base i Pakistans hovedstad Islamabad.

Kalder Vesten for Satan

Men det var Ilyas Kashmiri ikke. Tværtimod gav han et interview til Asia Times, hvor han kaldte Vesten og USA for Satan, som skal elimineres.

Puk Damsgaard siger, at det er uklart præcis hvilken slags terror Kashmiri selv har begået og hvad han har stået bag, men han har stået i spidsen for en organisation, der har angrebet forskellige steder i Indien.

- Og nu står han i spidsen for en organisation med forgreninger i 24 lande. Blandt disse er Usbekistan, Tadsjikistan og Tjetjenien. Men der er også forgreninger I Storbritannien, Irland og USA, siger Puk Damnsgaard.