Texas forbyder abort efter sjette uge - også ved voldtægt og incest

Texas indfører USA's strammeste abortlovgivning, der gør abort forbudt, før mange kvinder ved, at de er gravide.

Texas-guvernør Greg Abbott har onsdag underskrevet en lov, som af aborttilhængere bliver betegnet som den mest ekstreme i landet. (Foto: © Eric Gay, Ritzau Scanpix)

Guvernøren i Texas, Greg Abott, har i går underskrevet en ny lov, der gør abort efter sjette uge forbudt i alle tilfælde – også dem, hvor kvinden har været udsat for incest eller voldtægt.

Det sker trods stærk kritik fra medlemmer af delstatens sundhedsvæsen og retssystem, som har advaret om, at den nye lov kan sætte begge dele under stort pres.

Selvom forbuddet giver mulighed for aborter inden sjette uge, så betragtes det som et reelt totalforbud mod abort, da de fleste graviditeter slet ikke er opdaget til den tid.

- Denne lov sikrer, at livet reddes for ethvert ufødt barn, som har et hjerteslag, lød det fra guvernør Greg Abbott, efter at han i går underskrev den kontroversielle lov.

- Adgangen til abort har aldrig været mere truet

Loven fra Texas åbner også mulighed for, at private borgere kan sagsøge læger, der udfører abort, eller enhver, der hjælper en kvinde med at få abort - uanset om de har nogen forbindelse til patienten, der har fået udført aborten, eller om de overhovedet er bosat i samme stat.

Dermed adskiller den sig fra andre delstaters abortlove.

- Denne lov er en af de mest ekstreme i landet, og den skaber en farlig præcedens, siger Alexis McGill Johnson, der er formand for Planned Parenthood Action Fund.

- Adgangen til abort har aldrig været mere truet, siger hun.

Abortforkæmpere under en demonstration foran USA's Højesteret i Washington D.C. i 2019. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Historisk afgørelse tages op i Højesteret

Med den nye lov er Texas den seneste republikansk ledede delstat, der strammer reglerne for abort.

Mindst ti andre delstater, hvor Republikanerne har magten, har indført forbud mod abort, så snart man kan registrere hjertelyd hos et foster. Det er som regel omkring seks uger inde i graviditeten.

Det er dog endnu ikke lykkedes at håndhæve abortlovgivningen i nogen af de ti delstater, da lovene alle er blevet annulleret igen af domstolene, fordi de går imod en tidligere - og skelsættende - afgørelse fra USA's højesteret kaldet Roe vs. Wade.

Det gælder også en abortlov fra Mississippi, der forbyder aborter efter 15 ugers svangerskab.

Men i denne uge valgte højesteretten at tage sagen op, efter at to lavere domstole har afgjort, at abortloven fra Mississippi er i strid med forfatningen.

Det vil være den første sag om abort, efter at tidligere præsident Donald Trump fik valgt nye konservative dommere.

Sagen kan true den epokegørende afgørelse Roe vs. Wade fra 1973, hvor højesteret besluttede at legalisere abort over hele USA.

Højesteret ventes at tage sagen op til efteråret.

/ritzau/AFP