Texas løber tør for danske giftsprøjter

Texas er ved at løbe tør for danske giftsprøjter fra meidicinalvirksomheden Lundbeck.

Det er på sådan en briks her, at dødsdømte fanger i Texas får den giftige sprøjte, der medfører døden. (Foto: ap graphics © DR)

Om en måneds tid vil den amerikanske stat Texas løbe tør for de giftsprøjter, der bliver brugt, når dødsdømte fanger bliver henrettet. Sådan lyder det fra Texas Department of Criminal Justice.

Det skriver den amerikanske avis, Time U.S.

Stoffet i sprøjterne bliver produceret af den danske medicinalvirksomhed Lundbeck, der siden 2011 har nægtet at sælge præperatet Nembutal, som indeholder stoffet pentobarbital, til Texas. Pentobarbital er det stof, der bruges i giftsprøjterne.

Protester i Danmark

I 2011 kom det frem, at det var den danske medicinalvirksomhed, der stod bag dødsstoffet i sprøjterne.

Det vakte voldsom debat i Danmark dengang, og utilfredsheden fra flere parter førte til, at Lundbeck stoppede med at sælge sprøjterne til Texas. Siden da har Texas benyttet et restlager af sprøjter, der altså snart slipper op.

Inden 2012 havde Texas brugt en kombination af forskellige lægemidler i dødssprøjterne - blandt andet midlet fra Lundbeck. Men fra midten af 2012 begyndte staten udelukkende at bruge præparatet fra Lundbeck.

Pentobarbital er siden blevet det mest udbredte stof i dødssprøjterne i USA. Sidste år blev 22 af 23 fanger henrettet med det stof i sprøjten.

Stoffet er et ganske almindeligt lægemiddel, der bliver brugt til blandt andet epileptikere og bedøvelse.

Også andre stater vil mangle

Texas er den amerikanske stat, der gennemfører flest henretttelser i landet. Siden 2000 har staten henrettet 304 fanger.

Men det er ikke kun Texas, der løber tør for sprøjterne. Også staterne Oklahoma, Georgia og Missouri må lede efter alternative sprøjter, efter at Lundbeck har nægtet at sælge flere sprøjter til dødsgangene.

Nye alternativer er usikre

Nu overvejer Texas, hvilke alternativer der er til Lundbecks lægemiddel, siger direktøren i Texas Department of Criminal Justice, John Hurt, til Time U.S.

Enten vil staten finde en anden leverandør af stoffet, eller også vil staten prøve at finde ud af, om der er nogen alternative præparater, lyder det.

Men alternativerne er usikre, siger John Hurt. For andre stoffer er ifølge Death Penalty Information Center ikke godkendt af USA's mad- og lægemiddeladministration, lyder det. Og det betyder, at staterne ikke vil bruge stofferne i giftsprøjterne.

Lundbeck har solgt rettighederne til at producere pentobarbital til et amerikansk firma med den betingelse, at firmaet ikke måtte distribuere det til brug ved henrettelser.

Facebook
Twitter