Tema Zikavirus

Texas: Person smittet med Zika-virus efter sex

En person er blevet smittet med den frygtede zika-virus efter sex, bekræfter myndighederne i den amerikanske stat.

Zika-virus kan smitte fra myg til mennesker og fra menneske til menneske gennem seksuel kontakt. (Foto: Esteban Biba © Scanpix)

I Dallas i Texas, USA, er der konstateret et tilfælde af zika-virus overført ved seksuel kontakt, skriver det lokale medie nbcdfw.com.

Vedkommende er blevet smittet ved at have sex med en person, der i forvejen var syg med zika-virusset, og som havde været på ferie i et land, hvor zika er udbredt.

- Nu da vi ved, at zika-virus kan smitte gennem sex, udvider vi vores oplysningskampagne om, at befolkningen bør beskytte sig selv og andre. Udover afholdenhed er kondomer den bedste præventionsmetode mod seksuelt overførte sygdomme, siger Zachary Thompson, der er chef for Dallas County Health and Human Services i Texas.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Myndighederne understreger, at der ikke er tegn på, at myg er bærere af virus i den amerikanske stat. Alligevel opfordres folk, der har rejst i områder med zika-virus, eller folk der er syge med virus, til at undgå at blive bidt af myg af frygt for yderlige spredning af sygdommen.

Det er kun tredje gang i historien, at en person er blevet bekræftet smittet med zika-virus efter sex.

Tirsdag er det samtidig kommet frem, at der nu også er zika-smitte i Chile, samt at to gravide i Nicaragua er smittet.

For gravide kan smitte med sygdommen give såkaldt microcephali, der kan skade fostrets kranie og hoved samt give andre skader på centralnervesystemet.