Thailand: 96-årig vikarierer som konge for sørgende kronprins

I Thailand er en midlertidig regent blevet indsat efter kong Bhumibol.

Det er denne mand, den 96-årige tidligere premierminister Prem Tinsulanonda, som på ubestemt tid fungerer som regent i Thailand. (Foto: © Narong Sangnak, Scanpix)

Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn er fortsat i så stor sorg efter faderen, kong Bhumibols død, at han har bedt om at få udskudt sin indsættelse på tronen.

Derfor er Bhumibols fortrolige rådgiver, den 96-årige tidligere premierminister Prem Tinsulanonda, blevet indsat som midlertidig regent.

Det skriver nyhedsbureaet AP.

- Hans kongelig højhed (kronprinsen, red.) er dybt bekymret for det thailandske folk efter dødsfaldet. Hans eneste ønske er, at folket ikke skal blive forvirrede eller bekymre sig om, hvem der regerer landet eller sidder på tronen. Disse emner giver forfatningen, de kongelige love og traditioner svar på, siger Thailands premierminister Prayuth Chan-ocha i en tv-transmitteret tale.

Den 64-årige kronprins bønfalder alle til at hjælpe hinanden igennem sorgen, før man begynder at tænke på en ny kroningsceremoni.

- Først når ligbrændingen er overstået, vil det være det rigtige tidspunkt at overdrage tronen, siger Prayuth.

Endnu vides det dog ikke, hvornår kongens lig skal brændes, men embedsmænd har antydet, at der kan gå op til et år.

En buddhistisk begravelsesceremoni er allerede påbegyndt på det store palads midt i Bangkoks historiske centrum, hvor kongens lig ligger i en udsmykket hal, så de kongelige familiemedlemmer kan sige farvel,

Hallen vil blive åbnet for offentligheden 28. oktober, indtil da må de tusinder af sørgene nøjes med at skrive i en kondolencebog i en anden af paladsets haller.

 • Kronprins Vajiralongkorn

 • Vajiralongkorn Borommachakkrayadisonsantatiwong Thewetthamrongsuboriban Aphikhunuprakanmahittaladunladet Phumiphonnaretwarangkun Kittisirisombunsawangkhawat Borommakhattiyaratchakuman, som han oprindeligt hedder, er 64 år.

 • Han er langt fra lige så populær som sin far, faktisk har flere meningsmålinger påpeget, at han er direkte upopulær, hvilket nogle spekulerer i er den egentlige årsag til, at han ikke med det samme overtager tronen.

 • Kronprinsen har været gift tre gange og er lige nu kærester med en stewardesse, der bor i det sydlige Tyskland.

 • Efter sin seneste skilsmisse i 2014 blev adskillige af ekskonens familiemedlemmer fængslet.

 • Hans længste ægteskab varede fra 1979 til 1993 med hans kusine, prinsesse Soamsawali Kitiyakara. De fik en datter sammen. Dog boede kronprinsen det meste af tiden med skuespillerinden Yuvadhida Polpraserth, som han fik fem børn med og senere blev gift med.

 • To år senere blev de skilt, og Polpraserth flyttede til Storbritannien. Datteren fik kronprinsen dog med sig, mens hans fire sønner bor i USA - angiveligt uden kontakt til faderen.

 • Under hans tredje ægteskab med Srirasmi udnævnte han sin hund Foo Foo til general.

 • Efter Srirasmis 30-års fødselsdag i 2001 blev der lækket en video, hvor Vajiralongkorn og Srirasmi kun iført trusser lader sig opvarte af tjenere, hvorefter prinsessen lægger sig på gulvet for at spise fødselsdagskage med den fuldt påklædte puddelhund Foo Foo.

 • I juli gik billeder af kronprinsen iført lavtsiddende jeans og en hvid, ærmeløs T-shirt, som kun dækkede brystet og med flere tatoveringer på ryg og arme verden rundt.

 • Han har været general i den kongelig hær og har flere militære titler i både flyvevåbnet og flåden. Desuden kan han flyve både militærfly og helikopter.