Thailands konge fratager 'illoyal' ledsagerske alle titler

Hun udviste hverken nok respekt for dronningen eller kongen, lyder det i en udtalelse.

Det er blot tre måneder siden, at 34-årige Sineenat Wongvajirapakdi blev kongens særlige ledsagerske. (Foto: handout © Scanpix)

Den 34-årige Sineenat Wongvajirapakdi fik for under tre måneder siden en central plads i det thailandske kongehus, da den 67-årige konge Maha Vajiralongkorn benyttede sig af en royal mulighed, som senest blev brugt for næsten 100 år siden.

På sin fødselsdag udnævnte han nemlig den 34-årige kvinde som sin såkaldt 'særlige ledsagerske' blot to måneder, efter at han havde giftet sig med sin fjerde hustru.

Få dage senere offentliggjorde hoffet en række billeder af Sineenat Wongvajirapakdi, hvor hun blandt andet fløj et fly og et billede, hvor hun gjorde sig klar til at springe ud med faldskærm. Og så var der også et billede, hvor hun holdt den næsten dobbelt så gamle konge i hånden.

Men nu må hun sande, at lykken er lunefuld, efter at det i går kom frem, at hun får frataget alle sine titler i kongehuset og i militæret.

Det skriver en række internationale medier herunder nyhedsburaeuet AFP.

Sineenat Wongvajirapakdi, der angiveligt er på vej til at springe ud med faldskærm. (Foto: handout © Scanpix)

Illoyal over for kongen og dronningen

I går offentliggjorde Royal Thai Government Gazette, der ifølge Politiken er en royal udgave af Statstidende, en udtalelse på vegne af kongen.

Her lød det, at den 34-årige ledsagerske får frataget alle sine titler, da hun var 'illoyal over for kongen', og fordi hun havde 'handlet mod dronning Suthida for at fremme sine egne ambitioner', lød det.

Videre lød det ifølge AFP, at 'hun ikke giver kongen nogen ære, og at hun ikke forstår royale traditioner', og endelig lød det, at hun forsøgte at opnå samme position som dronningen i det thailandske kongehus.

Ifølge flere medier er det thailandske kongehus normalt set meget lukket, og der slipper nærmest aldrig noget ud om de kongeliges privatliv.

Derfor har nyheden chokeret den thailandske offentlighed, men ifølge ekspert er der alligevel en god grund til, at netop dette slipper ud.

- Den pludselige beslutning af kongen fortæller os, at han ønsker at blive set som en monark, der bestemmer, og som ikke vil acceptere mulige splittelser i den royale institution, siger Paul Chambers, der er analytiker på Naresuan University i Thailand, til nyhedsbureauet AFP.

Sineenat Wongvajirapakdi i et udateret billede, hvor hun er om bord på et fly. (Foto: handout © Scanpix)