Thailands konge med krav: Indespærrede drenge skal ud snart

Faldende vandstand giver håb om, at drengene kan gå ud af grotten.

Børnene har været indespærret siden 23. juni. (© Thai Navy Seal)

Det er ikke gået den thailandske konge, Maha Vajiralongkorns, næse forbi, at der i Tham Luang-grotten i Chiang Rai's Mae Sai-distriktet sidder 12 drenge og deres fodboldtræner indespærret på 12. døgn dybt inde i grotten.

Via landets vicepremierminister Prawit Wongsuwon stiller han nu et ufravigeligt krav til de mere end 1.000 personer, der er med i redningsaktionen.

- Kongen har givet instruktioner om, at børnene skal bringes ud så hurtigt som muligt, siger vicepremierministeren ifølge Bangkok Post.

Kongen har videre fortalt, at redningsaktionen også skal bruges som en test til lignende situationer.

Børnene er lige nu i gang med at lære at bruge dykkermasker, så de på et tidspunkt vil kunne være i stand til at svømme de omkring 2,5 kilometer ud af grotten med en erfaren dykker.

Lige nu er strømmen dog så stærk, at det vil være alt for farligt at forsøge at få børnene ud, fortæller vicepremierministeren.

- Hvis vandet trækker sig tilbage, og strømmen bliver mindre kraftig, så vil det være muligt at få dem ud. Der er ikke noget at være bekymret over. Alle gør deres bedste - især frømændene, siger Prawit Wongsuwon.

I dag er det kommet frem, at redningsmandskabet arbejder med en helt ny plan b, skriver The Guardian.

Det forlyder nemlig fra Thailands indenrigsministerium, at vandstanden i store dele af grotten er faldet med 40 procent, og det har betydet, at redningsfolk har kunnet komme længere ind i grotten ude at bruge dykkerudstyr.

Derfor arbejder med et scenarium, der går på, at børnene måske vil kunne gå ud af grotten, hvis vandstanden falder yderligere.

Børnene: Vi har det godt

Det thailandske fodboldhold måtte den 23. juni flygte ind i grotten, da vandet pludseligt kom væltende.

Der blev efterfølgende iværksat en stor redningsaktion, og mandag lykkedes det et engelsk dykkerhold at finde frem til drengene.

I den seneste video optaget fra grotten præsenterer de 12 drenge sig selv og siger alle: 'Mit helbred er godt'.

Det er endnu uvist, hvornår de igen kommer ud i friheden og bliver genforenet med deres familier.

Lige nu arbejder redningsfolkene med flere scenarier. Hidtil har de forberedt børnene på, at de sjak svømme dem ud enkeltvis gennem en 2,5 kilometer snæver og farefuld rute.

Ligeledes arbejder de på at bore et huller i klippevæggen udefra for at få dem igennem den vej.

- Vi kan flytte dem, når vi er 100 procent sikre på, at det er helt sikkert for alle, siger Narongsak Osotthanakorn, som er den øverste chef for redningsaktionen.

Imens børnene stadig sidder indespærret, forsøger man at etablere en kabelforbindelse ind i hulen, så børnene får mulighed for at tale i telefon med deres forældre.

Facebook
Twitter