Thailands nye konge: Upopulær og plaget af rygter

64-årige Maha Vajiralongkorn skal være konge i et land, som han i lange perioder ikke har boet i.

Kronprins Maha Vajiralongkorn, fotograferet i 2009. (Foto: Pornchai kittiwongsakul © Scanpix)

Maha Vajiralongkorn hedder manden, som skal efterfølge Bhumibol Adulyadej på kongetronen i Thailand.

Kong Bhumibol døde i dag 88 år gammel, og det bliver en særdeles vanskelig opgave for kronprins Maha Vajiralongkorn at udfylde farens sko.

For det første nyder kong Bhumibol en popularitet og status, der nærmest gør ham til en halvgud i Thailand. For det andet har kronprinsen hidtil haft en vis evne til at tiltrække sig dårlig presse.

Ikke-kongelig

Kronprinsen er upopulær i den almindelige befolkning, og Thailands aristokrati opfatter ham som decideret ikke-kongelig, skriver The Economist.

Det skyldes blandt andet, at Maha Vajiralongkorn har været gift tre gange - to gange endda borgerligt - og at han i store dele af sit 64-årige liv har boet udenfor Thailand, primært i Sydtyskland.

Det har heller ikke hjulpet, at tabloidmedier flere gange de seneste år har kunnet vise ikke særligt flatterende billeder af kronprinsparret.

For eksempel har tyske Bild bragt fotos fra en lufthavn, hvor Maha Vajiralongkorn troppede op i en diminutiv undertrøje og falske tatoveringer. Et andet bidrag kommer fra Daily Mail, der havde fået fat i en video, hvor kronprinsessen optræder topløs foran tjenestefolk til en privat fødselsdagsfest.

Rygter om Thaksin

Samtidig med et image som evig teenager har kronprinsen også været belastet af rygter om, at han er på venskabelig fod med Thailands tidligere regeringsleder Thaksin Shinawatra.

Den omstridte politiker, der kom til magten ved at appellere til den fattige landbefolkning, blev væltet af et militærkup i 2006, og i 2014 led hans søster Yingluck samme skæbne. En militærjunta sidder stadig på magten i landet.

Thailands elite bebrejder Shinawatra-familien for stort set alt, der er galt i landet, og derfor var kronprinsens påståede sympati helt uspiselig for magthaverne.

I takt med kong Bhumibols svigtende helbred var der ligefrem alvorlige overvejelser i eliten om at ændre arvefølgen, så man kunne slippe for Maha Vajiralongkorn. Men de planer blev altså aldrig til noget.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter