Thailands regering skruer bissen på over for kongekritiske demonstranter

Alle love vil blive brugt mod demonstranter der har været på gaden i månedsvis, lyder det fra premierministeren.

Demonstranter har de seneste dage blandt andet kastet maling ud over kongelige monumenter. (Foto: © Narong Sangnak, Scanpix)

Efter længere tids store protester i Thailand mod premierministerPrayut Chan-o-cha og landets ekstremt magtfulde konge, vil der nu blive taget skrappe midler i brug for at ramme de utilfredse indbyggere.

Med afsæt i landets love vil premierministeren nemlig forsøge at stoppe demonstranterne, der kræver mindre magt til kong Maha Vajiralongkorn og politisk forandring i landet.

Det fastslår han ifølge Ritzau i en erklæring.

- Regeringen vil intensivere sine handlinger og bruge alle love, alle artikler, til at tage affære mod demonstranter, som har brudt loven, lyder det.

Premierministeren mener nemlig, at der er risiko for, at protesterne vil skade landet og dets elskede monarki. Samtidig frygter han, at demonstrationerne kan udvikle sig endnu mere voldsomt, end man endnu har set.

Protesterne er taget til i styrke uge for uge, og tirsdagens demonstrationer blev betegnet som de voldeligste, siden folk begyndte at gå på gaden i juli.

  • Oprydningsarbejdet er i gang, efter at demonstranter har været forbi med maling. (Foto: © Soe Zeya Tun, Scanpix)
  • Tusindvis af demonstranter har siden juli mange gange været på gaden i Bangkok. De er utilfredse med landets konge og premierminister. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)
  • Der er indtil nu ikke sket ændringer i Thailand, som demonstranterne kræver. (Foto: © Narong Sangnak, Scanpix)
1 / 3

I starten af ugen brugte politiet tåregas og vandkanoner mod de utilfredse indbyggere - og demonstranterne har de seneste dage svaret igen ved at kaste maling på forskellige monumenter i det thailandske politis hovedkvarter i hovedstaden Bangkok.

Tre fingre i vejret truer monarkiet

Det er endnu uvist, om premierministerens melding vil lægge en dæmper på de store protester.

Men kort sagt er demonstranterne på gaden, fordi de kæmper om at få gennemført tre krav:

Regeringen skal træde tilbage, parlamentet skal opløses, og så skal forfatningen ændres for at begrænse kongehusets magt.

Kravene kommunikeres ved at hæve tre fingre i vejret. Et symbol på modstand mod militærregimet, der har været brugt, siden det overtog magten ved et kup for 6 år siden.

  • De tre fingre i vejret er blevet et symbol på protesterne i Thailand. (Foto: © Soe Zeya Tun, Scanpix)
  • Demonstranterne vil se forandring i Thailand. (Foto: © Narong Sangnak, Scanpix)
1 / 2

Demonstranterne vil grundlæggende have mere demokrati i landet og er blandt andet utilfredse med den store økonomiske ulighed, som kun er vokset under coronakrisen på grund af især svigtende turisme.

Under hele pandemien har deres konge Maha Vajiralongkorn boet i Tyskland og levet i luksus.

10 procent af befolkningen i Thailand lever i fattigdom. Kongens personlige formue er omkring 200 milliarder kroner. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)

Og han er stadig lige så magtfuld, som han hele tiden har været.

De sidste 70 år har militæret og kongemagten haft enorm indflydelse på Thailands udvikling. 12 gange har militæret taget magten i landet siden 1972. Senest i 2014 - hvor regeringen blev afsat, og hærchef Prayut Chan-o-cha blev indsat som premierminister. Han sidder stadig på magten i dag.

I Thailand er der på papiret en meget stram lov om majestætsfornærmelse - og det kan udløse lange fængselsstraffe at kritisere kongen.

Men premierministeren oplyste tidligere på året, at loven ikke blev anvendt for øjeblikket.

Med den seneste melding fra premierministeren kan det dog ændre sig.

Se mere om kong Maha Vajiralongkorn her:

Kongen har rodet sig ud i flere skandaler

Indenfor landets grænser optræder Maha Vajiralongkorn på store plakater med emblemer og kongeligt antræk på mange gader og stræder.

Udadtil er det fuldstændig indgroet i langt de fleste thailændere, at de skal rose kongen, men under overfladen har han været ramt af en række skandaler - som befolkningen er helt klar over på trods af censur i landet, og som også irriterer mange.

Blandt andet praktiserer kongen flerkoneri, og han har udnævnt sin puddel til højtstående officer i luftvåbnet.

Efter han kom til magten, har han også koncentreret mere militær magt og rigdom under sig, og det er især det, som mange thaier har fået nok af.

Kongen har dog stadig mange tilhængere.

De seneste dage har der ikke bare været utilfredse demonstranter på gaden i Bangkok. Der har også været folk på gaden, der støtter kongen og monarkiet, som det er i dag. (Foto: © Narong Sangnak, Scanpix)

Men det er første gang nogensinde, at kongehuset på den måde, som vi ser i øjeblikket, bliver kritiseret offentligt i Thailand. Dog er målet som udgangspunkt ikke at få ham fjernet, men 'kun' at begrænse kongehusets magt. Det fortalte den politiske aktivist Parit Chiwarak for et par måneder siden:

- Vores konge gør så mange ting, som ville være forfatningsstridige i europæiske monarkier. Og fordi vores monarki er så helligt, så kan vores konge gøre, hvad han vil. Han bliver ikke kontrolleret af forfatningen eller folket. Ingen kan kontrollere ham, fortæller Parit Chiwarak.

Hvis du er mere til lyd end video - kan du høre radioprogrammet 'Genstart' om kongen her: