Thailandsk aktivist til DR: Jeg blev udsat for tortur

En thailandsk aktivist, der var tilbageholdt af militæret i en måned, fortæller, at hun i den periode var udsat for tortur, tæsk og ydmygelser.

Mens hun var tilbageholdt, blev Kritsuda Khunasen efterlyst på sociale medier i Thailand.

- Hvor er Kritsuda Khunasen?

Det spørgsmål hang over Thailand i ugerne efter, at landets militær havde væltede den siddende regering og kuppet sig til magten.

Seks dage efter kuppet 22. maj blev den unge, politiske aktivist hentet af militæret og derefter forsvandt hun. Thailand er i militær undtagelsestilstand, og militæret har derfor beføjelser til at tilbageholde borgere i op til syv dage uden anklage.

Men Kritsuda Khunasen blev ikke løsladt, og hendes opholdssted blev ikke afsløret. Ugerne gik, og presset voksede.

Næsten en måned senere blev hun løsladt. Flankeret af smilende militærmænd talte hun med adskillige lokale medier. Og selvom hun så uendelig træt ud i sin slidte blå t-shirt og sit lange, sorte hår bundet op i en sjusket knold, fortalte hun for rullende kameraer, at hun var "så lykkelig som aldrig før."

Thailandske soldater udstationeret i gaderne i dagene efter kuppet 22. maj. (Foto: Anya Palm © DR)

Anklager om tortur

Fra hemmeligt eksil et sted i Europa, som hun er flygtet til, lyder hendes historie nu ganske anderledes.

- Jeg blev tortureret af militæret. De ville have løsladt mig tidligere, men jeg tror, de ville vente til mærkerne fra torturen var helet, inden jeg kom ud, siger hun i dag.

Kritsuda Khunasen fortæller, at soldater slog hende, bagbandt hende og tapede en plastikpose fast over hendes hoved, indtil hun besvimede. Hun havde bind for øjnene hver gang, hun var udenfor sin celle, siger hun.

Interviewet hun gav efter løsladelsen i Thailand var løgn, fortæller hun:

- Jeg var stadig i militærets varetægt. Alt var arrangeret af militæret, inklusiv hvilke medier, jeg kunne snakke med. Jeg havde intet valg udover at sige, at alt var godt. Så jeg valgte at sige, at jeg var lykkeligere end nogensinde som et sarkastisk signal til folk om, at jeg ikke kunne tale frit, siger hun.

Thailandske soldater udstationeret i gaderne i dagene efter kuppet 22. maj. (Foto: Anya Palm © DR)

Kæmper mod militærstyret udefra

Kritsuda Khunasen fortæller, at hun er rystet over oplevelsen, men hun fortsætter sin modstand mod det thailandske militær. Hun støtter åbent den tidligere thailandske regering, men det er ikke den, hun kæmper for, fortæller hun.

- Jeg vil gerne have, at regeringen er valgt af folket på demokratisk vis. Jeg vil gerne have en leder, der sidder på et folkeligt mandat, forklarer hun.

Thailand har været under militær ledelse i tre måneder nu, og netop nu er man i gang med at udpege en midlertidig regering. I den nye ledelse er en tredjedel af posterne besat af folk med militær baggrund.

I flere europæiske lande - inklusiv Danmark - er der systemkritiske grupper, der arbejder mod Thailands nye styre. Kritsuda Khunasen fortæller, at hun samarbejder med grupperne for at organisere modstanden mod militæret udenfor Thailand.

- Der er mange, der ikke er glade for det thailandske militær. Men de tør ikke sige det højt, siger hun.

Tavst flertal imod styret

Den vurdering er hun ikke ene om at have. Ph.d-studerende med speciale i thailandsk politik og med base i Bangkok, Alessio Fratticcioli, forklarer, at militæret først og fremmest bakkes op af en mindre - men meget magtfuld - elite, der kommer fra de større byer og fra det sydlige Thailand.

Det vældigt folkerige nord er ikke bag beslutningen om at suspendere demokratiet og udpege magthaverne i stedet for at vælge dem, mener han.

- Thailænderne går op i valg og demokrati i dag. Der er ikke synlig modstand på grund af den hårde censur, som forhindrer folk i at udtrykke sig frit, og den militære undtagelsestilstand, der giver militærpolitiet meget vide beføjelser," siger han.

Det er planen, at Thailand på et tidspunkt vender tilbage til den demokratiske proces. Militæret lover, at Thailand går til valg i oktober 2015. Og det løfte gør de klogt i at overholde, lyder vurderingen fra Alessio Fratticcioli.

Det er Kritsuda Khunasen helt enig i. Men hun tror ikke, Thailand kommer til at vente så længe, før modstanden mod Thailands generaler bliver synligere:

- Vent til militæret løfter undtagelsestilstanden. Så kommer folk frem med deres ægte mening, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter