Thailandsk guvernør om redningsaktion: I dag er 'd-day'

Man forventer, at indespærret fodboldhold i grotte kan gå ud det meste af vejen.

Myndighederne har afspærret hele området ved grotten. Det har også betydet, at journalister er blevet bedt om at forlade området. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

De thailandske myndigheder har klokken fem i morges dansk tid iværksat en større redningsaktion for at få 12 drenge og deres fodboldtræner ud af Tham Luang-grotten, hvor de har siddet fanget de seneste 15 dage.

- I dag er 'd-day', siger provinsguvernør i Chiang Rai Narongsak Osatanakorn, der er leder af redningsaktionen, på et pressemøde.

13 udenlandske dykkere og fem thailandske frømænd er sendt ind i grotten, og det forventes, at det tager mindst 11 timer, før den første dreng er reddet ud.

Drengene vil blive hentet ud en ad gangen, så operationen kan tage flere dage.

Det har tidligere været forsøgt at bore huller i grotten, så man kunne få dem ud den vej. Den plan bliver dog ikke iværksat, og drengene bliver i stedet bragt ud via den flere kilometer lange rute gennem grotten.

Provinsguvernøren vil dog hverken be- eller afkræfte, om drengene bliver nødt til at svømme.

Han vil dog til gengæld gerne fortælle, at det i går lykkedes at nedbringe vandstanden med 30 centimeter. Det betyder, at de ville kunne gå oprejst det meste ad vejen ud.

Derfor er tidspunktet ideelt, da det ventes, at der vil falde meget nedbør de kommende dage.

- Drengene er meget determinerede og er ved godt mod. Alle 13 er blevet orienteret omkring operationen, og de er klar til at komme ud, siger guvernøren, der fortæller, at drengenes familier alle bakker op om dagens redningsmission.

Ifølge guvernøren er redningsaktionen minutiøst planlagt. Ud over de 18 dykkere har man rekvireret 13 ambulancer og to helikoptere, der er klar, når drengene en efter en bliver bragt ud af grotten.

- Det er ikke tilladt at tvivle det mindste. Vi trænede det hele dagen i går. Jeg er sikker på, at vi er klar til missionen, siger Narongsak Osatanakorn, der også siger, at de har trænet med en rigtig dreng.