Thailandske fodbolddrenge risikerer at vente i grotte i månedsvis: Skal lære at dykke for at komme ud

Thailands militær vil sende langtidsholdbar mad til fodboldholdet, der sidder fanget i en grotte.

Det thailandske fodboldhold sidder på en sandbanke i den kilometerlange grotte. (© Scanpix)

Glæden var stor, da to britiske dykkere i går nåede frem til de thailandske fodbolddrenge, som har siddet fanget i en grotte i det nordøstlige Thailand i de seneste 10 dage.

Men selv om de 12 drenge og deres 25-årige træner efter omstændighederne har det godt, så er det endnu uvist, hvordan de skal forlade den oversvømmede grotte.

- Vi får dem ikke ud, før vi har fundet en måde, som er 100 procent sikker, lyder det ifølge avisen The Bangkok Post fra den regionale guvernør i Chiang Rai-provinsen, Narongsak Osatanakorn.

- Jeg er tror ikke, at de kommer hjem lige foreløbig.

Tham Luang Nang Non-grotten er nemlig fyldt med mudret vand, hvor sigtbarheden er lig nul.

Og indtil videre har de thailandske myndigheder ikke haft held med at dræne den kilometerlange grotte, som bliver oversvømmet hvert år under monsunen.

Samtidig er monsunperioden ikke ovre endnu, og derfor vil det thailandske militær nu sende langtidsholdbar mad ind til dem, der kan holde sig i op til fire måneder.

- Vi vil også undervise alle 13 i at dykke, mens vi fortsætter med at dræne grotten for vand, siger Anand Surawan, der er kaptajn i den thailandske flåde, ifølge The Guardian.

De thailandske myndigheder er i gang med at dræne grotten for vand. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)

Men det er ingen ufarlig mission.

Ifølge The British Cave Rescue Council, som har hjulpet til med redningsaktionen, befinder fodboldholdet sig omkring to kilometer inde i grotten.

Og selvom vandstanden er faldet, så er dykkerforholdene fortsat yderst vanskelige og farlige.

- Der er store tekniske udfordringer og risici, som man skal tage hensyn til, og derfor skal man grundigt overveje ethvert forsøg på at få dem til at dykke ud af grotten, lyder det i en udtalelse fra Bill Whitehouse, der er næstformand i The British Cave Rescue Council.

Afkræftede men lykkelige

Fodboldholdet gik ind i grotten den 23. juni i år, efter at de havde afsluttet deres fodboldtræning.

Her blev de fanget af vandmasserne fra et voldsomt regnskyl, og indtil i går var det uvist, hvad der var sket med de 12 drenge mellem 11 og 16 år og deres voksne træner.

Men efter en større redningsaktion, hvor flere end 1.000 personer har deltaget, lykkedes det i går to britiske dykkere at lokalisere fodboldholdet på en lille sandbanke i grotten, to meter over vandoverfladen.

Selvom de er sultne og afkræftede, har de det efter omstændighederne godt.

I første omgang prioriterer redningsindsatsen at få mad og lægehjælp frem. Ifølge BBC er fire dykkere på vej hen til fodboldholdet med energi-gels og et førstehjælpssæt, da to af drengene skulle have pådraget sig mindre skader.

Den lokale guvernør, Narongsak Osatanakorn, er dog overbevist om, at holdet nok skal komme ud igen.

- Når lægehjælpen har tilset børnene og sikret, at de er ved godt helbred, skal vi sørge for dem, indtil de er stærke nok til kunne blive reddet ud, sagde han i går.

Tham Luang Nang Non er en af Thailands længste grotter, og den er en populær turistattraktion. Myndighederne understreger dog, at den kan blive oversvømmet under monsunperioden.

Forældre og pårørende følger med i redningsarbejdet. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
FacebookTwitter