Thailandske myndigheder iværksætter plan b: Måske kan fodbolddrengene gå ud af grotten i dag

Forventede regnskyl i weekenden kan skabe yderligere farer for indespærrede fodbolddrenge.

Der bliver pumpet vand ud af grotten i håb om at sænke vandstanden nok til, at drengene kan gå ud med redningsveste på. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Det har været meldingen, at 12 fodbolddrenge og deres træner potentielt risikerer at være fanget i grotten i flere uger. Men nu tyder det på, at redningsmandskabet vil forsøge at redde det strandede fodboldhold allerede i dag.

Det fortæller redningsarbejdere på stedet til det norske medie NRK, som har en reporter ved grotten.

Forventningen om et voldsomt regnfald i weekenden har lagt ekstra pres på redningsarbejderne for at finde en plan for at få drengene ud af grotten, inden vandstanden stiger yderligere.

Se NRK's reporter, Roger Sevrin Bruland, beskrive, hvordan man vil redde drengene ud i videoen her:

Til fods i vand til hofterne

Planen har indtil videre været, at drengene først skulle trænes i at dykke den fire kilometer lange vej ud af grotten, og at de først herefter kunne dykke ud en efter en - i selskab med en erfaren dykker.

Ifølge The Guardian er plan b, at hundredvis af pumper i stedet skal fjerne så meget vand fra grotten, at man næsten kan undvære dykkerudstyr. Og det er den plan, man nu iværksætter fortæller redningsarbejdere på stedet.

- Vi fokuserer på vandet i det tredje kammer for at reducere det til et punkt, hvor vi ikke får brug for dykkerudstyr, cirka til hoften, så de bare kan tage en redningsvest på og begynde at gå, siger Poonsak Woongsatngiem, indenrigsministeriets leder af redningsaktionen.

100 procents sikkerhed krævet

Man er indtil videre lykkedes med at reducere vandmængden med 40 procent og gjort 1,5 kilometer af den mørke, mudrede og svært fremkommelige grotte farbar til fods.

Vandet når stadig loftet på det tredje kammer, som man ifølge Woongsatngiem arbejder på at tømme netop nu. Lykkes det, vil yderligere 2,5 kilometer være til at gå igennem.

Der vil formentlig fortsat være et kort stykke af vejen ud, hvor drengene skal dykke, men man forsøger at minimere det så meget som muligt, oplyser myndighederne.

Myndighederne har udelukket, at man vil forsøge at redde drengene ud, med mindre det er vurderet som værende "100 procent sikkert".

Den thailandske konge opfordrede i går til at få drengene ud så hurtigt som overhovedet muligt, men myndighederne har endnu ikke udelukket risikoen for, at drengene i værste fald må blive i hulen, indtil regnsæsonen er ovre til efteråret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk