Theilgaard: Der er nærmest julestemning i Paris

Folk var bevægede, da det endegyldige klimaaftale-udkast blev præsenteret tidligere i dag, fortæller DR's klimakorrespondent.

DR's klimakorrespondent, Jesper Theilgaard, har tilbragt de seneste to uger i Paris til FN's klimatopmøde. Stemningen er helt anderledes denne gang, siger han. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

Det var tydeligt at mærke, at FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, var bevæget, da han tidligere på dagen opfordrede alle verdens lande til at nikke ja til klimaaftalen.

Det skete, da han sammen med de franske værter præsenterede det endelige klimaaftale-udkast, som verdens lande nu skal tage stilling til.

Og selv den kvindelige translatør, der skulle oversætte de franske taler til engelsk for tilhørerne, lød rørt.

Det fortæller DR’s klimakorrespondent, Jesper Theilgaard, der har været i Paris siden topmødet gik i gang for små to uger siden.

- Jeg har fulgt klimatopmøderne i over ti år, og jeg har deltaget i de seneste tre. Og der har fra dag ét været en anden stemning hernede. Nu venter man på, at landene skal tage stilling til aftalen senere i dag, men folk er stadigvæk optimistiske, siger han og fortsætter.

- Der er nærmest en julestemning hernede.

Udkastet blev præsenteret efter langstrakte maratonforhandlinger. Nu har landene indtil klokken 15.45 til at læse det igennem, og så skal de mødes igen i plenarsalen for at tage endelig stilling.

Jesper Theilgaard er overbevist om, at landene bliver enige om aftalen i aften.

- Nu er vi nået så langt, at det nærmest ikke kan gå galt, siger han.

Facebook
Twitter