Theilgaard: Klima-forhandlingerne er nået overraskende langt

Det er dog endnu for tidligt at sige, om landene bliver enige om en klimaaftale, vurderer DR’s klimaekspert.

I Paris bliver der spekuleret i, om landene allerede vil blive enige om en klimaaftale i morgen. Det er dog ikke særligt realistisk, vurderer DR's klimaekspert, Jesper Theilgaard. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

Kortere og mere overskuelig.

Sådan beskriver DR’s klimaekspert, Jesper Theilgaard, den forhandlingstekst, som onsdag eftermiddag blev offentliggjort i Paris.

Teksten er det foreløbige resultat af den seneste halvanden uges klimaforhandlinger mellem verdens lande. Og den skal nu danne grundlag for de afsluttende forhandlinger om en klimaaftale, som skal gælde hele verden.

Ifølge Jesper Theilgaard lover det godt, at teksten er blevet skåret fra 43 til 29 sider.

- Det er først og fremmest de lavthængende frugter, der er blevet skåret væk. Men man har også fået fjernet enkelte af de tungere knaster, og vi står nu med en tekst, hvor vi klart kan se, hvor der skal sættes ind under de afsluttende forhandlinger, siger han.

- Det er et godt tegn.

Forhandlingerne gik formelt i gang sidste mandag, og de skal efter planen slutte fredag aften.

Ifølge Jesper Theilgaard er landene så småt begyndt at nærme sig i forhold til, hvem der skal betale for de uoprettelige klimaforandringer, og hvor meget den globale temperatur må stige med inden år 2100.

Senere i aften skal landene godkende udkastet, og først derefter kan forhandlingerne fortsætte.

Men stemningen er fortsat positiv på klimatopmødet, og rundt i konferencecentrets haller bliver der spekuleret i, om aftalen allerede falder på plads i morgen – altså en dag før den endelige deadline.

- Det ville være fuldstændigt uhørt, hvis det skete, siger Jesper Theilgaard.

Facebook
Twitter