Theilgaard om oversvømmelser: De er kommet for at blive

De massive oversvømmelser i Frankrig de seneste uger skyldes klimaændringer, konkluderer ny rapport.

  • Regnen har skabt store problemer i Paris, hvor vandstanden i floden Seinen i sidste uge var den højeste i flere årtier. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  • Savonnières tæt på Tours i det centrale Frankrig var også ramt af de store mængder regn. (Foto: Guillaume Souvant © Scanpix)
  • Den voldsomme regn har ramt Tyskland hårdt. Blandt andet her i Simbach am Inn. (Foto: TOBIAS HASE © Scanpix)
  • Den voldsomme regn har ramt Tyskland hårdt. Blandt andet her i Simbach am Inn. (Foto: TOBIAS HASE © Scanpix)
1 / 4

Det var global opvarmning, der var skyld i de voldsomme oversvømmelser i specielt Frankrig og Tyskland.

Oversvømmelserne har kostet mindst 18 mennesker livet.

Det konkluderer en ny rapport fra den uafhængige organisation Climate Central.

- Analyserne peger på, at der er en sammenhæng mellem klimaændringer og den megen regn i Frankrig, siger DR Nyheders klimaekspert Jesper Theilgaard.

Risiko fordobles

Forskerne har, ved hjælp af data og flere forskellige modeller, undersøgt, hvad der skal til for, at de seneste oversvømmelser forekommer. Og konklusionen er entydig, forklarer Jesper Theilgaard.

- Ifølge modellerne øger den klimatiske opvarmning risikoen for oversvømmelser, som dem vi så i Frankrig, med 100 procent. Altså kan de ske dobbelt så ofte.

Rapporten har også undersøgt den kraftige regn i Tyskland.

- Her er analyserne knap så klare, da voldsom torden også kan forekomme i et så at sige "normalt" klima, fortæller Jesper Theilgaard.

Ikke overraskende

Resultaterne er ifølge Jesper Theilgaard ikke overraskende i sig selv, men rapporten gør, at forskerne nu kan påvise, at det altså ér den klimatiske påvirkning af vejret, der giver oversvømmelserne.

- Det betyder, at beslutningstagere og politikere kan bruge det til at designe infrastruktur, og hvordan man udbygger byerne i forhold til klimaændringerne, siger Jesper Theilgaard, der forventer flere lignende rapporter i fremtiden.

Kommet for at blive

Selvom man verden over arbejder på at nedsætte drivhusgasserne, skal vi vænne os til vand i kælderen og kajakker i gaderne.

- Vi kan ikke gøre noget på kort sigt for at slippe for den her mængde nedbør. Den er kommet for at blive. Vi nødt til at tilpasse os og erkende, at det her sker. Vi skal bygge vores byer, infrastruktur og huse på en sådan måde, at vi kan modstå de her vandmasser, siger Jesper Theilgaard.

Punkt to er, ifølge klimaeksperten, at udslippet af drivhusgasserne skal stabiliseres, så den globale opvarmning ikke øges.

- Men indtil videre stiger temperaturen fortsat og vil nok gøre det nogle årtier endnu, siger han.

Facebook
Twitter