Theresa May bliver dronning Elizabeths 13. premierminister

Det er en garvet dronning af Storbritannien, der i dag udnævner sin anden kvindelige premierminister.

Cameron har rost dronning Elizabeth og kaldt hende en rokkefast klippe for nationen og Commonwealth. (Foto: pool © Scanpix)

I dag bliver Theresa May udnævnt som ny premierminister i Storbritannien. Det sker officielt, når hun har været forbi Buckingham Palace og den 90-årige dronning Elizabeth.

Og det er en særdeles erfaren dronning, der møder den nye premierminister. Det er nemlig den 13. premierminister, der regerer under dronningen.

Dronning Elizabeth blev dronning tilbage i 1952.

Selv om hendes magt er rent formel, er dronning Elizabeth meget interesseret i politik. Hun læser således alle papirer i den røde kuffert med dokumenter, hun modtager hver dag.

Hver tirsdag holder hun desuden de såkaldte "tirsdagsmøder", hvor dronningen mødes med den siddende premierminister og bliver briefet og snakker med om de aktuelle emner, der er på dagsordenen for regeringen.

Hvor længe traditionen med disse tirsdagsmøder har stået på, vides ikke, men hendes far, kong George VI, havde ofte frokostmøder med Winston Churchill.

Apropos Churchill, så var han den første premierminister i dronning Elizabeths regeringstid.

Snakkede hestevæddeløb med Churchill

Da hun blev udråbt som dronning i februar 1952 blev den dengang bare 25-årige monark angiveligt intimideret af den 77-årige krigshelt, men han tog det på sine skuldre at instruere hende i rollen som regent i et konstitutionelt monarki.

Og rygterne siger, at de fik et rigtig godt forhold og snakkede om hestevæddeløb såvel som politiske emner.

Det var først med Margaret Thatcher i 1980'erne, at dronningen var monark for en kvindelig regeringsleder. Men forholdet mellem de to markante kvinder var ikke fremragende af den grund, nærmere tværtimod, skriver Daily Express.

Som premierminister bliver man inviteret med til de store officielle begivenheder i hoffet, som for eksempel bryllupper, men dronningen og hendes mand, prins Philip, inviterer også premierministeren med påhæng til grillfester på Balmoral Castle.

Trods de mange møder holder man på etiketten, og Theresa May skal lære at neje for dronningen, ligesom det forventes, at hun er des med dronningen - også selv om Tony Blair angiveligt skulle have sagt "Bare kald mig Tony", da han mødte dronningen første gang.

Theresa May kan i øvrigt ikke blive premierminister, før hendes forgænger, David Cameron, selv har været forbi dronningen og tage sin afsked.

Facebook
Twitter