'Theresa May har ingen kontrol over parlamentet, regeringen eller brexit-processen'

For tredje dag i træk skal parlamentarikerne stemme om brexit.

Selvom Theresa May kæmper med næb og kløer for at få parlamentets opbakning, så var onsdagens afstemning et tegn på, at hun har mistet kontrollen, mener Kim Bildsøe Lassen. (Foto: MARK DUFFY © Scanpix)

Der har de seneste dage været godt gang i det britiske underhus, og i aften er bestemt ingen undtagelse.

Senere venter der parlamentarikerne endnu en afstemning om Storbritanniens skilsmisse med EU.

Denne gang om den planlagte dato for Storbritanniens udtrædelse af EU skal udskydes til senere end den 29. marts.

Det fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen:

- Hvis parlamentarikerne senere stemmer ja til at rykke datoen for skilsmissen, skal de i første omgang blive enige med EU om udskydelsen, og så skal parlamentet jo altså bagefter nå til enighed om en eller anden form for aftale.

- Stemmer parlamentet nej til en udskydelse, træder Storbritannien ud af EU uden en aftale den 29. marts, med mindre man er i stand til at blive enige om en aftale, siger Kim Bildsøe Lassen.

Den britiske regeringen bekræftede aftenens afstemning, efter at et flertal i parlamentet onsdag vedtog et forslag om helt at udelukke muligheden for et britisk farvel til EU uden en skilsmisseaftale om det fremtidige forhold.

Tirsdag blev den skilsmisseaftale premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU for anden gang stemt ned i Underhuset.

May vil formentlig prøve igen

Den britiske regering foreslår at udskyde brexit til 30. juni, hvis altså parlamentet senest 20. marts er blevet enige om en skilsmisseaftale.

Og det forlyder, at Theresa May igen vil fremlægge den aftale, som parlamentet allerede har sagt nej til.

- May vil formentlig allerede i næste uge forsøge at bringe sin aftale til afstemning igen. Hun håber, at truslen om en lang udsættelse og det kaos, parlamentet lige nu er kastet ud i, vil få nogle af hendes kritikerne til at sige, at de hellere vil have hendes aftale, end at forlade EU uden en aftale, siger Kim Bildsøe Lassen.

Men selvom May kæmper med næb og kløer for at få parlamentets opbakning, så var onsdagens afstemning et tegn på, at hun har mistet kontrollen.

- May har ingen kontrol over parlamentet, regeringen eller brexit-processen længere. Onsdag stemte en masse ministre direkte mod Mays instruktion, og det er et tydeligt bevis på, hvor lidt magt hun har tilbage, siger Kim Bildsøe Lassen.

EU har afvist at genforhandle aftalen

Det er især grænseudfordringerne mellem EU-medlemslandet Irland og Nordirland, der er en del af Storbritannien, som har skabt splittelse i parlamentet og internt i Mays regering.

Mandag blev Theresa May og EU's kommissionsformand Jean-Claude Juncker enige om en række "juridisk bindende tilføjelser" til aftalen, som blandt andet handlede om lige netop grænseudfordringen.

Men de juridiske tilføjelser til aftalen var ikke nok til at stille de kritiske parlamentarikere tilfredse.

En eventuel udsættelse af brexit skal først godkendes af EU's 27 medlemslande, før den kan blive en realitet.

Det vil ske på et topmøde i næste uge, hvis parlamentet stemmer ja til at udskyde skilsmissen i aften.

EU har på forhånd afvist at genforhandle brexit-aftalen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk