Theresa May klar til at af før tid

Den britiske premierminister, Theresa May, agter at gå af før tid, hvis brexit-aftale kommer i hus, oplyser hun til sine partifæller.

Det er en dramatisk dag i Westminster i dag. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Theresa May er klar til at gå af før tid, hvis brexit-aftalen kommer i hus.

Sådan lyder meldingen fra Downing Street, beretter blandt andre The Guardian, der har publiceret uddrag af en tale fra premierministeren.

- Jeg er forberedt på at forlade dette job tidligere end planlagt for at gøre, hvad der er rigtigt for vores land og vores parti, lyder det.

- Men før at jeg kan gøre det, så skal vi afslutte opgaven, står der endvidere i uddraget, hvor der ikke nævnes en specifik dato.

Derudover giver premierministeren udtryk for, at hun er klar over, at der er et ønske om en ny tilgang i næste fase af brexitforhandlingerne - og at hun ikke vil stå i vejen for det.

Stort fokus på dagens møde

Manges øjne var rettet mod aftenens møde mellem den britiske premierminister, Theresa May, og hendes partifæller i den såkaldte 1922-komité, som er en magtfuld intern komité i Det Konservative Parti.

Der har nemlig været stor spekulation i pressen om, at partifællerne vil lægge pres på premierministeren til at love at gå af på en bestemt dato, hvis de skal bakke op om hendes upopulære skilsmisseaftale, der allerede to gange er blevet stemt kraftigt ned i det britiske underhus.

Her skulle håbet være, at en ny person kan overtage styringen, når det fremtidige forhold med EU skal forhandles på plads.

I den seneste tid har heftige kritikere i partiet - herunder Jacob Rees Mogg og den tidligere udenrigsminister Boris Johnson - lagt op til, at de allligevel er klar til at stemme for Mays aftale.

- Theresa Mays aftale er en dårlig en af slagsen. Den lever ikke op til løfterne i De Konservatives manifest, lyder det fra Jacob Rees Mogg, der i Daily Mail kalder planen fra May ”en aftale til 39 milliarder pund for ingenting” - i et indlæg, hvor han forklarer, hvorfor han alligevel er klar til at stemme ja til Mays "dårlige aftale".

Formand har kastet grus i maskineriet

Tidligere i dag oplyste brexit-minister Stephen Barclay, at regeringen vil anmode om, at parlamentet - mod sædvane - samles på fredag, hvilket er et klart tegn på, at regeringen overvejer at sende Mays skilsmisseaftale til afstemning en tredje gang, skriver nyhedsbureauet AP.

Underhusets formand, John Bercow, smed ellers grus i maskineriet for Theresa May, da han i sidste uge gjorde det klart, at han ikke ville tillade May at sætte sin upopulære skilsmisseaftale til afstemning en tredje gang, hvis ikke den var fundamentalt ændret.

Det gentog han i dag.

- Jeg ønsker at gøre det klart, at jeg forventer, at regeringen lever op til forventningen om ændringer, sagde han og advarede regeringen mod at prøve at finde kreative veje udenom, rapporterer The Guardian.

Over 20 år i partiet

I 1997 lykkedes det May – efter flere fejltagne forsøg – at blive valgt ind i parlamentet for De Konservative i valgkredsen Maidenhead i Berkshire - en post hun har holdt lige siden. I 1999 sluttede hun sig til skyggekabinettet i parlamentet. Her blev hun først såkaldt skyggeuddannelsesminister, som er oppositionspartiets bud på en minister, skulle der komme et magtskifte - og indtog i 2002 posten som partiets første kvindelige organisatoriske leder.

May bestred yderlige skyggeministerposter i det britiske parlament, inden hun ved De Konservatives magtovertagelse i 2010 blev indsat som indenrigsminister under David Cameron.

I den post blev Theresa May den længst siddende britiske indenrigsminister i de seneste 60 år.

Efter David Camerons katastrofale nederlag ved brexit-afstemningen i slutningen af juni 2016 blev det Theresa May, der i juli tog tøjlerne i Det Konservative Parti.

Under et år senere gennemførte hun et tidligt valg, men det blev en fuser for hende: De Konservative mistede flertallet i parlamentet og blev afhængige af det nordirske parti, DUP, som siden har fået meget at skulle have sagt for deres 10 mandater.

Facebook
Twitter