Theresa May mister sit flertal

Nu skal Theresa May tage stilling til, om hun kan fortsætte som partileder og premierminister, siger DR's EU-korrespondent.

Premierminister Theresa May og de konservative ser ud til at beholde positionen som Storbritanniens største parti, men kan ikke få flertal alene i det britiske parlament.

Det ville kræve 326 pladser, men den foreløbige optælling efterlader ifølge den britiske tv-station BBC Det Konservative Parti med 318 sæder i parlamentet med alle valgkredse - med undtagelse af én - talt op.

Dermed står de konservative til en tilbagegang på 12 pladser.

Nu venter en række vigtige beslutninger for Det Konservative Parti og premierministeren, siger EU-korrespondent for DR Ole Ryborg.

- Først skal Theresa May beslutte, om hun kan og skal fortsætte som leder af partiet og som premierminister. Det er hende, der har udskrevet valget, og følelsen i partiet er i høj grad, at det også er hende, der har tabt valget, siger han.

Labour går frem

Arbejderpartiet Labour med Jeremy Corbyn i spidsen stormer frem i den foreløbige optælling og står til 261 mandater - mens prognosen spår et slutresultat på 262 mandater.

Det Skotske Nationalparti (SNP) står til at få 35 pladser, og de Liberale Demokrater står til 12 pladser.

Tallene kan ændre sig, indtil det endelige resultat foreligger.

Lige nu bliver der regnet og spekuleret på, hvilke partier henholdsvis Theresa May og Jeremy Corbyn vil kunne få med sig med henblik på at danne et flertal.

- De konservative er det største parti, og det er muligt for dem at skrabe et flertal på et par mandater sammen ved at gå sammen med det nordirske parti DUP. Spørgsmålet er så, om det overhovedet er holdbart for de konservative at regere på en måde, hvor de hver dag vil skulle forhandle med sådan et lille parti, siger Ole Ryborg.

Pres på Theresa May

Premierminister Theresa May udskrev valg i utide for at styrke sit mandat forud for de svære brexit-forhandlinger med EU, som begynder allerede den 19. juni.

Det ser ifølge eksperter i britisk politik, der udtaler sig til blandt andet BBC og The Guardian, ud til at have slået fejl.

I lyset af det valgresultat, der tegner sig, så må de konservative ifølge Ole Ryborg nu også overveje, om briterne har sendt et signal om, hvilken skilsmisseaftale de vil have med EU.

- Theresa May har lagt op til en hård og brutal skilsmisse, hvor Storbritannien skal melde sig ud af EU's indre marked og toldunion og vende ryggen til store dele af EU-samarbejdet. I nat har brexit-minister David Davis været ude og sige, at det her kan være et signal om, at Storbritannien måske ikke skal være så hård i sine skilsmisseønsker, siger korrespondenten.

De britiske valgsteder lukkede klokken 23 dansk tid, og dermed blev der sat punktum for syv ugers tæt valgkamp.

Følg det britiske valg hele morgenen live her.

Resultaterne fra den foreløbige optælling:

  • De Konservative får 318 mandater

  • Labour får 261 mandater

  • Scottish National Party (SNP) får 35 mandater

  • De Liberale Demokrater får 12 mandater

  • Andre partier får 23 mandater