Theresa May: Storbritannien er ikke bange for en no-deal Brexit

Allerhelst ser premierministeren dog sin Chequers-plan gennemført med sine partifællers enstemmige opbakning.

Storbritanniens premierminister Theresa May holdt tale til de konservatives partikongres i Birmingham. (Foto: Neil hall © Scanpix)

I eftermiddagens afslutningstale på fjerdedagen af de konservatives partikongres understregede den britiske premierminister, Theresa May, sin vilje til at forhandle en god Brexit-aftale med EU.

Men den konservative leder, som kom dansende ind på scenen til tonerne af ABBA's "Dancing Queen", understregede også, at de forslag, som hidtil har været på bordet fra EU, er uacceptable.

- Ingen ønsker en god aftale mere end jeg. Men det har aldrig betydet, at vi skulle have en aftale for enhver pris, sagde Theresa May.

Derfor ville hun heller ikke afvise en EU-exit uden aftale.

- Storbritannien er ikke bange for at forlade EU uden aftale, hvis vi er nødt til det. Men vi må være ærlige omkring det. At gå uden en aftale, at indføre told og dyre grænsekontroller, ville blive et dårligt udkomme for Storbritannien og EU, sagde hun.

- Det ville være hårdt til at begynde med. Men det britiske folks modstandskraft og virkelyst ville sikre, at vi klarer det, sagde Theresa May.

Vil aldrig bryde Storbritannien op

Ifølge Theresa May vil EU's hidtidige Brexit-forslag enten medføre, at Storbritannien i praksis forbliver et EU-land, eller at Nordirland i praksis afskæres og forbliver i EU's toldunion.

- Lad os sende et klart budskab herfra i dag; vi vil aldrig acceptere nogen af de valgmuligheder, sagde hun til store klapsalver.

- Vi vil ikke forråde resultatet af (Brexit, red.) afstemningen, og vi vil aldrig bryde vores land op. Jeg har behandlet EU med respekt, og Storbritannien forventer det samme, lød det fra Theresa May.

Uden direkte at nævne sin omdiskuterede "Checkers-plan", som blandt andet kom under hårdt angreb fra tidligere udenrigsminister Boris Johnson tidligere på ugen, opfordrede partilederen til opbakning om hendes EU-forhandlingskurs.

Planen lægger op til en såkaldt blød Brexit, hvor Storbritannien blandt andet skal indgå en frihandelsaftale med EU efter Brexit. Men den vil ikke slavebinde Storbritannien til EU, understregede May.

- Vores plan ville medføre, at vi kan forny vores rolle i verden, indgå ny handelsaftaler med andre lande, beholde kontrol med vores midler og bruge flere penge på sundhed, sagde hun.

Ingen ny Brexit-afstemning

Premierministeren fastslog også, at hun under ingen omstændigheder vil gå med til en ny Brexit-afstemning.

Sådan en afstemning ville være en "politiker-afstemning", sagde hun, hvor politikerne siger til folket, at de tog fejl og skal prøve igen. Og det ville gå ud over tilliden til demokratiet.

- Vi har haft en folkeafstemning, og folket valgte at forlade EU, sagde Theresa May, som understregede, at det var på tide at stå sammen.

- Uanset hvilken side vi stod på for to år siden, må de af os, som respekterer resultatet, samle os. Hvis ikke vi gør det, hvis vi alle løber i hver vores retning i jagten på hver vores vision om det perfekte Brexit, risikerer vi med at ende helt uden Brexit, sagde hun.

Det er kun blevet vigtigere, som exit-datoen nærmer sig den 29. marts næste år, og forhandlingerne bliver hårdere, sagde premierministeren.

- Det, som vi foreslår, er meget udfordrende for EU. Men holder vi sammen og holder fast, ved jeg, at vi kan få en aftale som er til Storbritanniens bedste, sagde Theresa May.