Theresa May til Trump: Storbritannien og USA skal lede verden sammen

Den britiske premierminister, Theresa May, besøger i dag som den første udenlandske statsleder USA's nye præsident, Donald Trump.

USA og Storbritannien har fortsat stort ansvar for den internationale sikkerhed, mener Theresa May, som opfordrer USA til at tage ansvaret seriøst. (Foto: © Mark Makela, Scanpix)

I en tale præget af klapsalver og stående ovationer adresserede den britiske premierminister, Theresa May, torsdag det amerikanske Republikanske Parti i Philadelphia.

Her fremlagde hun sine visioner for USA's og Storbritanniens fremtidige samarbejde, og der blev ikke sparet på de store ord.

- Siden USA's fødsel - og dermed idéerne om, at alle er født lige og frie - har det været USA's ansvar at opretholde disse værdier i verden. Og Storbritannien har altid sat en ære i at dele denne byrde med jer, sagde hun.

Theresa May malede i sin tale et billede af to nationer, som gennem historien sammen har kæmpet for frihed og demokrati, og hvis værdier gennemsyrer internationale organisationer som FN, Nato og Den Internationale Valutafond (IMF).

Den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump, har i sin kampagne kritiseret blandt andet Nato, og han har fremført en nationalt orienteret 'USA-først'-vision. Derudover har han bebudet lukkede grænser, genforhandling af handelsaftaler og en mere afsondret international rolle.

Det lå Theresa May på sinde at minde USA om, hvilken vigtig rolle de to landes samarbejde ifølge hende har at spille på den internationale scene.

- Vi skal begge i gang med at forny vores nationer, men vi har både mulighed og ansvar for at lede sammen igen. Verden er lige nu i stor forandring, og som modsvar til denne forandring kan vi enten stå på sidelinjen, eller vi kan lede, sagde hun og fortsatte:

- Hvis ikke vi leder, er der nogle andre, der gør det, og det er en dårlig ting.