Thorning: Briterne og Danmark har valgt forskelligt spor i EU

Statsministeren mener ikke, at EU bliver stærkere, hvis hvert land kan skræddersy sit eget medlemskab.

Helle Thorning-Schmidt er ikke umiddelbart begejstret over den britiske premierministers ønske om en genforhandling af EU-medlemskabet. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger i en kommentar til sin britiske kollega, David Camerons, EU-tale onsdag, at hun helst ser et fortsat stærkt sammenhold mellem samtlige 27 EU-lande. Men at briterne og Danmark allerede har valgt forskellige EU-spor.

- Vi mener, at vi tjener danskernes interesser bedst ved at være tæt på kernen i Europa og ved at gøre en forskel hver eneste dag på en konstruktiv måde - og på den måde få vores stemme hørt i Europa.

To forskellige veje

- På den måde har de to lande, der er venner og alliancepartnere, valgt to forskellige veje i forhold til det europæiske samarbejde, siger Thorning.

Hun er ikke umiddelbart begejstret over den britiske premierministers ønske om en genforhandling af EU-medlemskabet.

- Vi har allerede et fleksibelt Europa. Det gode eksempel er de undtagelser, vi har i Danmark.

Brug for en stærk fælles kerne

- Men når det er sagt, har vi også brug for en stærk, fælles kerne blandt de 27, nu snart 28 medlemslande, hvor vi i fællesskab træffer beslutninger og er ansvarlige for at få dem gennemført. Så på den måde er Europa ikke et tag-selv-bord, siger Thorning.

Hun understreger, at der skal være respekt for landenes forskelligheder. Men at man nu i første omgang må vente og høre, hvad briterne konkret vil.

Bliv nu, Storbritannien

- Jeg vil meget gerne have, at Storbritannien er en del af EU. Det gælder alle lande. De lande, vi er, skal vi fortsætte med at være.

- Nu er det op til briterne at finde ud af, hvilken position de gerne vil have i EU. Men jeg synes ikke, at EU bliver stærkere, hvis hvert land kan skræddersy deres medlemskab, og hvis vi derved mister den kerne, som bør være fælles i EU, siger statsministeren.

/ritzau/

Facebook
Twitter