Thorning: Ikke aktuelt at lukke Ukraine ind i EU

Statsminister Helle Thorning-Schmidt siger, at EU ikke vil tilbyde Ukraine medlemskab af EU efter Krim-krise.

- Ukraine har selv bedt om aftalen, der viser, at vi deler værdier som demokrati og menneskerettigheder, siger statsministeren.

Ukraine er langtfra på vej ind i EU som fuldgyldigt medlem, understreger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forud for fredagens topmøde i Bruxelles med stats- og regeringscheferne.

- Det (et medlemskab, red.) er ikke aktuelt, og det er ikke det, vi diskuterer i øjeblikket, siger Helle Thorning-Schmidt.

Men EU står bag Ukraine i konflikten med Rusland. Man har klart og tydelig markeret, at Rusland har handlet imod Ukraines forfatning og alle internationale love, siger statsministeren.

Har underskrevet vigtig aftale

EU-lederne har netop underskrevet en aftale med Ukraine, som ifølge Helle Thorning-Schmidt viser Rusland, at de to parter står sammen i krisen.

Den nu afsatte ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, løb fra den aftale i november sidste år, hvilket udløste store protester og voldelige uroligheder i hovedstaden Kijev og sidenhen til Krim-halvøen.

- Ukraine har selv bedt om aftalen, der viser, at vi deler værdier som demokrati og menneskerettigheder, siger statsministeren.

EU besluttede torsdag at udvide listen over russiske topfolk, som bliver ramt af sanktioner fra EU. 33 magthavere har nu fået indrejseforbud i EU samt indefrosset midler, de måtte have i Vesten.

EU-lederne har også besluttet, at Rusland skal udelukkes fra et G7-topmøde i næste uge, og et andet topmøde til sommer mellem EU og Rusland og er blevet aflyst.

Thorning: Russisk propaganda

Den russiske vicefinansminister Alexej Moiseev siger fredag, at han ikke forventer "en umiddelbar hård effekt" af de sanktioner, som Vesten har indført, skriver Ritzau.

- Lige nu ser jeg ingen alvorlige konsekvenser for den finansielle sektor, siger Moiseev til journalister under en handelskonference i den russiske hovedstad Moskva.

Den danske statsminister giver ikke meget for Ruslands påstande om, at sanktionerne ikke virker, siger Thorning.

- Det er sædvanlig russisk propaganda, at de ikke kan mærke sanktionerne. Vi signalerer, at det har betydning for forholdet mellem Rusland og EU, at Rusland bryder alle internationale love.

Russiske rigmænd har ifølge nye beregninger allerede hentet omkring 350 milliarder kroner hjem fra Vesten.

USA fører samme sanktionsstil over for Rusland. Og har også indført sanktioner mod en russisk bank.

Præsident Vladimir Putin håner dog denne sanktion ved at sige, han agter at oprette en konto i banken, skriver Reuters.

FacebookTwitter