Thunberg efter dyster klimarapport: 'Nu må vi være modige'

Det er "utvetydigt og uomtvisteligt bevist", at menneskelig aktivitet er kilden til klodens opvarmning, lyder det i rapport.

En indbygger på den græske ø Evia forsøger sammen med en brandmand at bekæmpe de skovbrande, der lige nu plager øen, den 8. august 2021. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Ritzau Scanpix)

Verden bliver varmere hurtigere end frygtet - og om lidt er det for sent at gøre noget ved det.

Sådan lyder den nedslående konklusion i en længe ventet rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, som udkom tidligere i dag.

"Med mindre der kommer øjeblikkelige, hurtige reduktioner af drivhusgasser i stor skala vil det være uden for rækkevidde at begrænse opvarmningen til omkring 1,5 eller endda to grader", lyder det i rapporten, som også slår fast, at det "er utvetydigt og uomtvisteligt, at det er mennesker, der varmer kloden."

Ifølge rapporten er der dog et lille håb for, at vi stadig kan overholde målet. Hvis vi i løbet af de næste årtier får bremset udledningerne og stoppet dem helt senest i 2050, vil gennemsnitstemperaturen nemlig igen kunne falde, så vi ved udgangen af århundredet lander på en stigning på 1,5 grader.

Hvis vi fortsætter som i dag

For dem, der interesserer sig bare lidt for klimaets tilstand, er rapporten næppe nogen overraskelse. Heller ikke den svenske klimaaktivist Greta Thunberg er overrasket over IPCC's vurdering. Hun kalder rapporten for ”en forsigtig opsummering” af den bedste videnskab på området – videnskab, som verdenssamfundet nu må handle på.

- Den fortæller os ikke, hvad vi skal gøre. Det er op til os at være modige og tage beslutninger baseret på de videnskabelige beviser, der bliver fremlagt i denne rapport. Vi kan stadig undgå de værste konsekvenser, men ikke hvis vi fortsætter som i dag, og ikke uden at behandle krisen som en krise, skriver hun blandt andet på Twitter.

Det er langt fra første gang, at verdens ledere får lignende advarsel om klimaets alvorlige tilstand, lyder det fra Doug Parr, som er chef for den britiske afdeling af Greenpeace.

- Dette er ikke den første generation af verdensledere, der bliver advaret af forskere om alvoren af krimakrisen. Men det er den sidste, der kan tillade sig at ignorere den. Den tiltagende hyppighed, størrelse og intensitet, som klimakatastrofer har afbrændt og oversvømmet store dele af vores verden med i de seneste måneder, er et resultat af tidligere manglende handling, lyder det fra Doug Parr til The Guardian.

Et wake-up-call til verdens ledere

Rapporten er da også tiltænkt som udgangspunkt for det klimatopmøde, som finder sted i Glasgow i november.

Her skal verdens ledere samles til topmødet Cop26 og lægge en fælles klimaplan for kloden. Og det er helt afgørende, at der bliver taget drastiske skridt, udtaler Boris Johnson, premierminister i Storbritannien, som er værtsland for Cop26.

- Dagens rapport er nedslående læsning, og det er tydeligt, at det næste årti bliver fuldstændigt afgørende for spørgsmålet om at sikre fremtiden for vores planet. Jeg håber, at dagens rapport vil være et wake-up call, som vil få verden til at skride til handling, inden vi mødes i Glasgow i november, siger han ifølge The Guardian.

Over for BBC understreger han, at verdens ledere udmærket er klar over, hvad der skal til:

- Vi skal efterlade kul i fortiden, skifte til rene energikilder, beskytte naturen og sørge for klimafinansiering til de lande, der befinder sig på frontlinjen.

Voldsomme oversvømmelser i det vestlige Tyskland i juli måned. (Foto: Sebastien Bozon © Ritzau Scanpix)

Også USA's særlige klimaudsending, John Kerry, opfordrer til samarbejde:

- IPCC-rapporten understreger det overvældende hastværk, vi står overfor i dette øjeblik. Verden må forene sig, inden muligheden for at begrænse global opvarmning til 1,5 grader er ude af rækkevidde. Glasgow må og skal være et vendepunkt i denne krise, siger han ifølge The Guardian.

Den samme melding lyder fra Frans Timmermans, som er vicepræsident for Europa-Kommissionen:

- Det er ikke for sent at stoppe tidevandet og forhindre de løsslupne klimaforandringer, men kun hvis vi handler med overbevisning nu og handler sammen, lyder det fra Timmermans.

Det uretfærdige klimaregnestykke

I rapporten italesætter IPCC for første gang, hvor galt det kan gå, hvis ikke vi får gjort noget ved opvarmningen. Fortsætter vi med udlede drivhusgasser i store mængder vil vandstandene i 2150 kunne stige helt op mod fem meter.

Sker det, er der sat mekanismer i gang, som ikke kan bremses, og så kan forskningen ikke udelukke, at man i 2300 - altså om få hundrede år - vil se stigninger på helt op mod 15 meter.

Det vil ikke mindst gå ud over de af verdens lande, som allerede er særligt udsatte, når det kommer til for storme, tørker og stigende havniveauer.

Sådan lyder det i en udtalelse fra Mohamed Nasheed, som er ambassadør for sammenslutningen af 48 af verdens mest klimasårbare nationer, Climate Vulnerable Forum.

- Vores folk dør i udviklingslande på grund af afbrændingen af fossile brændstoffer og økonomisk vækst i de rige lande. Vi betaler med vores liv for den C02, som andre udleder, vi bliver nødt til at adressere denne uretfærdighed, som vi simpelt hen ikke kan leve med, siger Nasheed, som også er tidligere præsident i Maldiverne.

Et dødsstød til fossile brændstoffer

I FN er man da heller ikke i tvivl om, hvad IPCC's konklusioner bør give anledning til: Et dødsstød til fossile brændstoffer, som kul, olie og gas, ”før de ødelægger vores planet”. Sådan lyder det i en udtalelse fra FN’s generalsekretær, Antonio Guterres.

- Rapporten er "code red" for menneskeheden. Alarmklokkerne er øredøvende, og truslen er uafviselig: Udledningen af drivhusgasser fra afbrændingen af fossile brændstoffer og fældningen af vores skove er ved at kvæle vores planet, lyder det fra generalsekretæren.

Guterres opfordrer til et fuldt stop for produktion og udvindning af fossile brændstoffer, for opførelsen af nye kraftværker og til at overføre alle økonomiske tilskud til fossile brændstoffer til vedvarende energi, som blandt andet sol- og vindenergi.

- Hvis vi slår kræfterne sammen, kan vi undgå denne klimakatastrofe. Men, som dagens rapport også gør klart, er der ingen tid til forsinkelser og ingen plads til undskyldninger, lyder det fra Antonio Guterres.

Klimabiblen

  • Rapporten fra Klimapanelet går også under navnet klimabiblen, fordi den indeholder al den vigtigste klimaviden, vi har i dag. Mere end 700 forskere fra hele verden har deltaget i arbejdet på rapporten, der er den sjette af sin slags. Den sidste udkom i 2013.

  • Det er konklusionerne i hovedrapporterne, som vi for eksempel her i Danmark konsulterer, når det skal besluttes, hvordan vi skal klimasikre landet.

  • Rapporten er også politisk vigtigt. Alle de 195 lande, der er medlem af FN's klimapanel, har nikket til konklusionerne i rapporten og er altså enige om, at hvordan klimaet allerede har forandret sig, og hvad der vil ske i fremtiden, hvis udledningen af drivhusgasser ikke bliver bremset.

  • Det gælder alle de store udledere - fra EU-landene til USA, Kina og Indien. Lande som i november skal mødes til klimatopmøde i Glasgow for at diskutere, hvad der kan gøres.

Facebook
Twitter