Tiden modarbejder demokrati i Libyen

Jo længere tid Gaddafi sidder på magten i Libyen, jo mindre er chancen for en fredelig forfatning.

(© Scanpix)

Det er primært hadet til Gaddafi, der binder den libyske befolkning sammen. Jo længere tid, Gaddafi bliver siddende, jo større er risikoen for kaos, borgerkrig og anarki. Og det bliver ikke nemt for et kommende styre at undgå splittelse i befolkningen, vurderer studielektor i arabisk Ulla Prien.

- Det springende punkt er, om et kommende styre kan favne bredt og tilgodese de forskellige grupper i samfundet. Og tiden øger splittelsen. Derfor vil chancen være større, jo hurtigere Gaddafi bliver afsat, vurderer hun.

Et europæisk demokrati

Indtil videre er det kun Det Nationale Råd med den afhoppede justitsminister Mustafa Mohammed Abdul Jalil som formand, der har meldt officielt ud. Rådet ønsker et regime ligesom et europæisk demokrati med en forfatning, der adskiller den lovgivende, dømmende og udøvende magt.

Chancen for en fredelig forfatning i landet er ifølge Ulla Prien er til stede, og med en sådan forfatning kan Libyen komme til at ligne en demokratisk stat.

- Gaddafi har jo slet ikke inddraget befolkningen i sit styre. Jeg tror, at der kunne komme en form for autoritært regime med højere inddragelse af befolkningen, siger hun og fortsætter:

- For at realisere det, og for at Libyen skal minde om en demokratisk stat, er det vigtigt, at rådet kan repræsentere de forskellige grupper i samfundet.

Afhoppere fra Gaddafis regering

Rådsmedlemmerne i det libyske råd er ikke blevet valgt ind, og rådet holder stadig over halvdelen af sine medlemmer hemmelige.

Derudover er flere af rådets medlemmer er afhoppere fra Gaddafis regering.

- Det er både en fordel, fordi de så har erfaring med organisation på højt plan, men det kan også være en ulempe, fordi nogle grupper vil se dem som overlevere. Og det kan skabe splid, forklarer Ulla Prien.

Små grupper kan ødelægge meget

Hun pointerer, at der er mange forskellige scenarier, der kan udspille sig, og at det derfor er svært at svare på, hvordan et Gaddafi-frit Libyen vil se ud. Risikoen for anarki er derfor også til stede.

- Hvis Rådet ikke formår at indvie alle stemmer, kan selv små grupper, der føler sig ekskluderet, ødelægge rigtig meget, siger Ulla Prien.