Tidligere ansat lækkede hemmelige dokumenter fra Facebook: 'Beslutningerne, der bliver taget hos Facebook, er katastrofale for vores børn'

Møgsagerne vil ingen ende tage for Facebook. I dag var whistlebloweren, Frances Haugen, til høring i Senatet.

Frances Haugen har lækket interne dokumenter fra Facebook. I søndags afslørede hun sin identitet. (Foto: SHAWN THEW © Ritzau Scanpix)

Efter en whistleblower i september lækkede interne dokumenter fra Facebook, har diskussionen om en regulering af techgiganten fået medvind.

Whistlebloweren trådte siden frem med navn: Frances Haugen. Hun blev i 2019 ansat som leder i Facebooks misinformationsteam. I maj 2021 forlod hun Facebook igen. Men ikke før hun nåede at downloade titusindvis af interne dokumenter.

I dag vidnede hun ved en høring i det amerikanske senat om nogle af de skadelige konsekvenser ved brugen af Facebooks medier, der er beskrevet i interne undersøgelser. Techgiganten har længe kendt til svaret, men har holdt det hemmeligt for offentligheden.

- Firmaets ledelse ved, hvordan man gør Facebook og Instagram mere sikre, men vil ikke lave de nødvendige ændringer, fordi de vægter deres astronomiske profit over mennesker, siger Frances Haugen i dag i senatet.

Det sker efter et par tumultariske uger for Facebook, hvor Wall Street Journal har kunnet afsløre den ene interne hemmelighed efter den anden. I søndags stod whistlebloweren Frances Haugen frem på amerikansk tv. I dag var hun til høring i det amerikanske senat.

Ved høringen sammenlignede den demokratiske senator Richard Blumenthal Facebook-filerne med en skandale fra 2006, hvor de store tobaksfirmaer tilbageholdt information om tobakkens dødelige konsekvenser.

Senatet vil i forlængelse med høringen kigge på lovene, der danner rammen omkring techgiganter som Facebook.

Digital rådgiver Astrid Haug mener ikke, at der er nogen tvivl om, at der skal lovgivning til, før der vil ske forandringer.

- The Facebook Files (Facebook-filerne, red.) understreger, at vi kan ikke regne med, at Facebook selv tager ansvar og fikser problemerne, siger hun.

Whistlebloweren, Frances Haugen

Ifølge Frances Haugen var Facebook selv klar over, hvilke steder deres produkter var skadelige for brugerne, men man valgte i flere tilfælde ikke at lave nogen ændringer.

Til sidst blev det for meget for Frances Haugen, der sagde sit job hos Facebook op.

Frances Haugen stod først frem i søndags i det amerikanske tv program 60 Minutes. (Foto: Jabin Botsford / POOL © Ritzau Scanpix)

- Jeg stod frem på trods af stor personlig fare, fordi jeg tror, vi stadig har tid til at handle, men vi må handle nu, siger Frances Haugen ved dagens høring.

- Beslutningerne, der bliver taget i Facebook, er katastrofale for vores børn, for offentlighedens sikkerhed, for vores privatliv og for vores demokrati.

Kropshad og en giftig algoritme

Dokumenterne, som Frances Haugen lækkede, banede vejen for en række afsløringer, hvor især to af Facebooks hemmeligheder har givet genlyd i offentligheden.

En af dem er, at Facebooks ledelse ved, at Instagram skader teenagepigers kropsopfattelse.

Facebooks egen research viser ifølge lækket, at Instagram, som Facebook ejer, blandt andet gør problemer med kropsopfattelsen værre for én ud af tre piger, der bruger platformen.

- Mange af Facebooks interne undersøgelser indikerer, at Facebook gør betragtelig negativ skade på en betydelig del af teenagere og børn, siger Frances Haugen til senatet.

Til høringen blev det eksempelvis fremhævet, hvordan Instagrams algoritmer havde ledt unge med spiseforstyrelser til anoreksipromoverende indhold.

En anden afsløring drejer sig om en ændring i den algoritme, der bestemmer det indhold, som brugerne møder. Ændringen gjorde, at brugerne i højere grad ville blive præsenteret for indhold, de tidligere havde interageret med.

Men Facebooks egne undersøgelser viser, at brugerne interagerer mest med indhold, der vækker stærke negative følelser. Indhold, som algoritmen derfor vil vise mere af.

Astrid Haug er ikke i tvivl om, at algoritmen har en usund effekt.

- Det udgør et demokratisk problem. Det kan påvirke den politiske proces og gøre den offentlige debat mere giftig og grov, siger hun.

Astrid Haug er selvstændig rådgiver og ekspert i sociale medier.

Facebook er altså klar over, at algoritmen opildner til en mere giftig debat, men vælger ikke at foretage nogen ændringer. For ændringer risikerer at betyde, at brugere klikker mindre på reklamer, og Facebook vil i sidste ende tjene færre penge, lyder det fra Frances Haugen.

- Jeg så gang på gang, hvordan Facebook stødte på modstridende forhold mellem deres egen profit og vores sikkerhed. Det løste de konsekvent til fordel for deres egen profit.

Her kan du høre formanden for senatets underkomite, Richard Blumenthal, ved dagens høring, hvor han siger sin ærlige mening om Facebooks chef Mark Zuckerberg.

Facebooks svar

DR har forsøgt at få et interview med Facebook, men Facebook har gengivet svarene, de gav tv-programmet 60 Minutes, hvor Frances Haugen i søndags stod frem.

Under dagens høring gav Facebook også lyd fra sig, da deres politiske kommunikationschef, Andy Stone, tweetede følgende:

I forbindelse med høringen forsøgte Facebooks politiske kommunikationschef, Andy Stone, at så tvivl om Frances Haugens kredibilitet.

'Påpeger bare det faktum, at Frances Haugen ikke arbejdede på børns sikkerhed eller Instagram eller researchede på disse problemer, og har ikke nogen direkte kendskab til emnet fra hendes arbejde på Facebook.'

Frances Haugen har dog aldrig påstået, at hun har arbejdet på disse felter. Hun har før forklaret, at hun kunne downloade de titusindvis af dokumenter gennem den adgang, hun havde til Facebooks interne arkiver.

- Jeg synes, det er en uklædelig respons, at de prøver at påvirke, hvordan vi skal forholde os til Frances Haugen. Det er kritisabelt, hvis deres måde at forsvare sig på er at tale om whistlebloweren i stedet for at adressere de problemer, som deres egne interne undersøgelser peger på, siger digital rådgiver Astrid Haug.