Tidligere catalansk vicepræsident idømmes 13 års fængsel

Højesteret idømmer ni personer fængselsstraf for tilskyndelse til oprør i forbindelse med catalansk uafhængighedsafstemning.

Oriol Junqueras er blevet idømt 13 års fængsel for sin rolle i den catalanske uafhængighedsafstemning i oktober 2017. (Foto: J.J. Guillen © Scanpix)

Den spanske højesteret har netop idømt ni personer mellem ni og 13 års fængsel for tilskyndelse til oprør i forbindelse med den catalanske uafhængighedsafstemning i 2017.

Heriblandt den tidligere catalanske vicepræsident Oriol Junqueras der er blevet idømt 13 års fængsel.

I alt er 12 personer dømt i sagen, og de sidste tre blev kun fundet skyldige i lydighedsnægtelse og ikke idømt fængselsstraf.

Samtlige 12 havde nægtet sig skyldig i anklagerne om anstiftelse til oprør, grov ulydighed og misbrug af offentlige midler i forbindelse med folkeafstemningen.

Under det lange forløb har de fastholdt, at der er tale om en politisk motiveret sag.

Den tidligere catalanske præsident Carles Puigdemont bor i dag i Belgien. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)

'En skændsel'

Den tidligere catalanske præsident, Carles Puigdemont, der flygtede fra Spanien i 2017 og i dag bor i Belgien kalder dommen for en "skændsel".

- 100 års fængsel i alt. Det er en skændsel! Det er på høje tid at reagere, for vores sønner og døtre, for demokratiet, for Europa, for Catalonien, skriver han blandt andet på Twitter.

Flere af de dømte har siddet varetægtsfængslet i to år siden den omstridte uafhængighedsafsteming i oktober 2017.

Afstemningen blev erklæret forfatningsstridig og førte til, at den spanske regering opløste det catalanske regionale parlament og udskrev nyvalg.

Det catalanske krav om en folkeafstemning om uafhængighed er siden blevet afvist af regeringen i Madrid med henvisning til, at landets forfatning forbyder det.

I går demonstrerede tusindvis af mennesker i gaderne i Barcelona, og det forventes, at de store demonstrationer vil fortsætte i dag.

Herunder kan du se, hvorfor catalanerne ønsker selvstændighed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk