Tidligere chef for tysk migrantmyndighed: Asylkaos kunne være undgået

Angela Merkel risikerer at komme i politisk kattepine efter seneste afsløringer af tysk asylskandale.

Den tyske kansler, Angela Merkel, blev flere gange advaret om de kaotiske tilstande i udlændingestyrelsen i Bremen, siger tidligere chef. (Foto: Rafael Marchante © Scanpix)

Den tyske kansler, Angela Merkel, blev allerede i begyndelsen af 2017 gjort opmærksom på, at der var noget galt med den myndighed, der har ansvar for flygtninge og migranter, det tyske svar på Udlændingestyrelsen.

Den hævder den tidligere chef for styrelsen, Frank-Jürgen Weise, ifølge den tyske avis Bild am Sonntag.

Som chef for styrelsen fra efteråret 2015 og frem til efteråret 2016 advarede han ifølge avisen ved flere lejligheder statsministeriet om risikoen for fejlbehæftede behandlinger af asylansøgninger i den tyske flygtninge - og migrantmyndighed (BAMF).

I 2017 skrev han en rapport, hvor han blandt andet kritiserede den daværende ansvarlige for flygtningeområdet, indenrigsminister Thomas de Maiziere (CDU).

- Fejlen ligger hos regeringen for ikke at have handlet, da det stod klart, hvilke udfordringer Tyskland stod over for med ankomsten af flygtningene. Krisen kunne være undgået, har Frank-Jürgen Weise sagt til avisen Der Spiegel.

Udlændingestyrelsen i den tyske delstat Bremen bliver i øjeblikket undersøgt, efter en sagsbehandler har godkendt over 1.200 asylansøgninger i årene 2013-2016 uden at have efterprøvet, om de ansøgende overhovedet havde ret til asyl.

En situation, der ifølge Frank-Jürgen Weise kunne være undgået, hvis ikke flygtninge- og migrationsmyndigheden havde været under pres fra den store flygtningestrøm, som kom til 2015.

- Det handler om, at myndigheden i forvejen har været underbemandet, plaget af dårlig organisation og ikke fungerende it-systemer. Da det store rykind af flygtninge og migranter ramte i 2015, tvang det så at sige myndigheden i knæ og skabte en kontekst, hvor en sagsbehandler har kunnet operere på den måde uden at blive opdaget, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

De relativt problemfrie ansøgningsgodkendelser i Bremen er sket i samarbejde med flere advokatfirmaer, angiveligt mod betaling.

Merkel i kattepine

Ifølge Michael Reiter kan sagen dog ikke undgå at lægge pres på kansler Angela Merkel, der formentlig vil blive tvunget til at svare på spørgsmål om det onsdag, når Bundestag afholder sin første spørgetime nogensinde.

Samtidig har de to oppositionspartier FDP og AfD krævet, at der nedsættes en undersøgelseskommission, som skal kulegrave sagen.

- Ifølge avisen Bild am Sonntag gjorde Frank-Jürgen Wiese kansleren opmærksom på problemerne i udlændingemyndigheden allerede i 2017. Dermed fremstår det, som om Angela Merkel har vidst besked, men ikke har gjort nok for at forhindre udviklingen, siger Michael Reiter.

Og for den tyske kansler kan det udvikle sig til en ganske problematisk situation.

Partierne, der har i det store hele har stået for stået for åben flygtningepolitik, Merkels eget parti CDU/CSU, de social socialdemokratiske regeringspartnere og oppositionspartierne De Grønne og Die Linke mener ikke, der er behov for en undersøgelseskommission.

- Blokerer de for en undersøgelseskommission, kan de - og frem for alt Merkel - hurtigt blive beskyldt for at ville feje regeringens dårlige håndtering af flygtningekrisen ind under tæppet, siger Michael Reiter og fortsætter:

- Nedsættes der imidlertid en kommission, der afdækker skandalens sande omfang, kan Angela Merkel få endnu større problemer. Der kan dukke flere sager op, hvor udlændingemyndigheden og de ansvarlige ministerier ikke har handlet korrekt.

Ifølge korrespondenten står særligt et parti til at profitere af situationen: Det indvandringskritiske AfD.

- AfD er udtalt kritisk overfor den tyske regerings flygtningepolitik, og har ved det seneste valg kunnet samle 13 procent af de tyske vælgere bag sig.

Ifølge Bild er der blandt de godkendte ansøgninger tale om mindst 115 personer, som har været i efterretningstjenestens søgelys og som burde have rejst et flag hos myndighederne, fordi de har forbindelse til islamistiske miljøer.

FacebookTwitter