Tidligere CIA-agent anholdt: Mistænkt for at spionere for Kina

En 53-årig tidligere agent mistænkes for at opbevare nationale forsvarsoplysninger.

Bøger med håndskrevne noter med navne og telefonnumre på skjulte CIA-ansatte, noter fra møder og oplysninger på placeringer af mødelokaler og skjulte faciliteter.

Igennem flere år har en tidligere tidligere CIA-agent og amerikansk statsborger angiveligt opbevaret nationale forsvarsoplysninger og videregivet dem til kineserne.

I mandags blev han anholdt, da han landede i JFK-lufthavnen i New York.

Det skriver det amerikanske justitsministerium i en pressemeddelelse.

USA har igennem flere år undret sig over, hvordan navnene på mange CIA-kilder er havnet i Kina. Og i den forbindelse kom den 53-årige tidligere agent i søgelyset.

Han begyndte at arbejde for CIA i 1994, hvor han underskrev talrige livslange tavshedsklausuler.

I 2007 forlod han CIA, og i dag bor han i Hongkong, hvor han har arbejdet i et kendt auktionshus.

FBI fandt bøgerne i bagage

Da den tidligere agent i 2012 besluttede sig for at rejse fra Hongkong til USA for at bosætte sig i det nordlige Virginia sammen med sin familie, gik FBI i gang med at ransage flere hotelværelser i USA, som han boede i.

Her fandt FBI fandt de mange hemmelige dokumenter i hans bagage og tog billeder af dem.

Siden blev han afhørt af FBI. Det vides dog ikke, hvorfor han blev løsladt igen, da hverken CIA eller FBI har ønsket at udtale sig om sagen, skriver New York Times.

Men fem år efter den første afhøring klappede fælden. Da FBI fik nys om, at den tidligere agent igen var på vej tilbage til USA, så de deres snit til at anholde ham.

I går kom han for retten i Brooklyn og venter nu på at blive udleveret til Virginia. Ifølge justitsministeriet har han ingen advokat.

Hvis han bliver dømt, kan han ifølge justitsministeriet se frem til fængsel i ti år.

New York Times skrev sidste år om, hvordan mere end et dusin CIA-informanter er blevet dræbt eller fængslet af den kinesiske regering, hvilket har været et ødelæggende tilbageslag for CIA.