Tidligere efterretningschef: Trump angriber demokratiet indefra

Den tidligere chef for USA's nationale efterretningstjenester mener, at de demokratiske institutioner i USA eroderer.

James Clapper havde sidste dag som efterretningschef i januar, hvor Donald Trump tiltrådte som præsident. Som efterretningschef kom han i stormvejr, da whistlebloweren Edward Snowden afslørede USA's omfattende overvågning. James Clapper havde i en høring tidligere på året afvist, at NSA indsamlede oplysninger om millioner af amerikanere. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

USA's demokratiske institutioner er under angreb - både indefra og udefra.

Det siger tidligere direktør for USA's nationale efterretningstjenester James Clapper i et interview med CNN.

Angrebet udefra eksemplificeres med Ruslands formodede indblanding i sidste års præsidentvalg.

- Og jeg mener også, at vores institutioner bliver angrebet indefra.

Af præsidenten?

- Præcis.

- Landets grundlæggere skabte i deres genialitet et system med tre ligestillede regeringsled. Et system med indbygget adskillelse af de tre statsmagter. Det er under angreb, og det eroderer, siger James Clapper.

CNN har delt et klip fra interviewet på Twitter. Det kan du se herunder:

https://twitter.com/CNNPolitics/status/863747591695204352

Interviewet med den tidligere efterretningschef kommer på falderebet af en turbulent uge, hvor præsidenten har fyret FBI's direktør.

Kritikere hævder, at James Comey blev smidt på porten på grund af sin rolle i FBI's undersøgelse af Ruslands indblanding i sidste års præsidentvalg og af en mulig forbindelse mellem russerne og Donald Trumps kampagnestab.

Lederne af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus har efter fyringen meldt ud, at de vil føre streng kontrol med, at undersøgelsen hverken bliver forhindret eller forstyrret.

James Clapper understreger, at han ikke kan sige, om der var - eller ikke var - et samarbejde mellem russerne og Donald Trumps stab.

Det har han også for nylig forklaret i en høring i Senatet, hvilket fik Donald Trump til tasterne på Twitter.

Her brugte han udtalelsen fra den tidligere efterretningschef til at underbygge, at der ikke har været et samarbejde mellem hans folk og Rusland.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/861712617299210240

Men ifølge James Clapper selv, så er det en fejlslutning, når præsidenten og Det Hvide Hus citerer ham for, at der intet samarbejde har været.

- Jeg kender ikke til nogen beviser. Så jeg kan ikke afkræfte det, og jeg kan ikke bekræfte det, siger han.

James Clapper bliver i interviewet også spurgt, hvorvidt han er overrasket over, "hvor stille republikanerne på Capitol Hill har forholdt sig".

- Jeg håber, at hver enkelt senator og kongresmedlem vil handle ud fra deres egen samvittighed. Og jeg kan ikke sige, at jeg er overrasket. Jeg håber, at de vil sige fra, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter