Tidligere hærchef fundet skyldig for forfølgelse og udryddelse af bosniske muslimer

FN's krigsforbryderdomstol har idømt Ratko Mladic fængsel på livstid for at bidrage til folkemord i det tidligere Jugoslavien.

Ratko Mladic ved FN's krigsforbryderdomstol. (Foto: Peter Dejong © Scanpix)

En af hovedpersonerne i krigen i Bosnien i 1990'erne, Ratko Mladic, er ved FN's Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag blevet idømt fængsel på livstid for aktivt at bidrage til krigsforbrydelser, heriblandt forfølgelse af og udryddelse af bosniske muslimer i blandt andet byen Srebrenica.

Derudover er han dømt for også at føre an i bombardementet af Sarajevo.

Ratko Mladic er tiltalt for blandt andet folkemord og forbrydelser mod menneskeheden og er en af krigens sidste hovedpersoner.

Domsafsigelsen blev forsinket, fordi Mladics advokat undervejs ønskede at udskyde domsafsigelsen. Han argumenterede for at retten af hensyn til sin klients helbredsmæssige tilstand skulle give tid til at få målt den 74-årige Mladic' blodtryk.

Dommer Alphonse Orie afviste, hvilket fik Mladic til at rejse sig og råbe ad dommerne i protest. Dommeren fik derefter Mladic fjernet fra retssalen og ført ind i et andet rum, hvorfra han kunne følge domsafsigelsen på en skærm.

Han var i årene 1992 til 1996 leder af de bosniske serbere, der gennemførte tre et halvt års belejring af Sarajevo i årene og deltog i den såkaldte Srebrenica-massakre, hvor 8000 ubevæbnede bosniske muslimske drenge og mænd blev dræbt ved grænsebyen Srebrenica i sommeren 1995.

FN’s Sikkerhedsråd besluttede i 1993 at oprette Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, som har til formål at retsforfølge de hovedansvarlige krigsforbrydere fra krigene i det tidligere Jugoslavien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk