Tidligere præsident raser på YouTube efter markant korruptionsdom: 'Jeg bøjer mig aldrig!'

I Argentina har en domstol idømt vicepræsident Cristina Fernández de Kirchner seks års fængsel for korruption i en sag, der splitter landet.

Argentinas vicepræsident, Cristina Fernández de Kirchner, takker sine støtter for opbakningen tilbage i august i år. (Foto: © JUAN MABROMATA, Ritzau Scanpix)

Gråd, råben, trommeslag og sang.

Det var billederne, da flere argentinere gik på gaden i Buenos Aires, efter at deres vicepræsident var blevet dømt for korruption.

Cristina Fernández de Kirchners støtter synger og råber i protest mod deres vicepræsidents korruptionsdom. (Foto: © Agustin Marcarian, Ritzau Scanpix)

Et panel af tre dommere har idømt den 69-årige Cristina Fernández de Kirchner seks års fængsel og forbud mod at besidde offentlige embeder resten af livet.

Hun er dømt for at svindle med offentlige midler i sin præsidentperiode. Svindlen ligger på den gode side af en milliard amerikanske dollars – 7,1 milliarder danske kroner.

Kirchner nægter sig skyldig og hævder, at dommen er politisk motiveret, og ifølge nyhedsbureauet Reuters beskriver hun sig selv som et offer for "retsmafiaen".

Cristina Fernández de Kirchner taler til sine støtter tilbage i november, under en fejring af at Argentina igen fik en folkevalgt regering i 1983 efter syv år med landets militær i spidsen. (Foto: © luis robayo, Ritzau Scanpix)

- De fordømmer mig, fordi de fordømmer en model for økonomisk udvikling og anerkendelse af folkets rettigheder, men straffen er ikke de seks års fængsel.

- Den reelle dom, de giver mig, er evig diskvalifikation fra at besidde offentlige embeder, siger Cristina Fernández de Kirchner på vicepræsidentens officielle YouTube-kanal.

Selvom hun har fået forbud mod at besidde offentlige embeder på livstid, fortsætter hun som vicepræsident, indtil sagen er afgjort – i sidste ende af Højesteret, hvis det kommer dertil.

Fortsætter på posten

Dommerpanelet har kendt vicepræsidenten skyldig i korruption, men har afvist anklagernes påstand om, at hun havde drevet en kriminel organisation. Dermed undgik hun at få op til 12 års fængsel.

Kirchner er dømt for uretmæssigt at tildele offentlige bygge- og anlægskontrakter til byggefirma, som er tæt forbundet til hendes egen familie.

Det er første gang, at en siddende argentinsk vicepræsident er blevet dømt for at begå en forbrydelse.

Demonstranter samles foran retten i Buenos Aires og venter på, at den argentinske vicepræsident får sin dom. (Foto: © MATIAS MARTIN CAMPAYA, Ritzau Scanpix)

Det forventes dog, at hun trækker sagen ud med en længere ankeproces, og derfor er det også usandsynligt, at hun kommer i fængsel.

Dommen gælder nemlig ikke, før Kirchners anke er afgjort – og det kan tage flere år.

I mellemtiden kan hun beholde den immunitet, hun har på grund af sit embede som vicepræsident.

En af landets største korruptionssager

DR’s Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad, kalder vicepræsidentens korruptionssag en af de mest markante i Argentinas historie.

Kirchner er nemlig det største politiske navn i årtier i Argentina og var præsident fra 2007 til 2015.

Men i kølvandet på korruptionsdommen har hun i dag meddelt, at hun ikke genopstiller ved præsidentvalget næste år.

- Godt, så bliver jeg ikke kandidat. Det er godt nyt for dem, hr. Magnetto (Hector Magnetto, ejer af mediegruppen Clarin, red.) Hvorfor det? Jo, fordi den 10. december 2023 vil jeg ikke være vicepræsident, og de kan beordre deres håndlagere og Højesteret til at fængsle mig. Ja. Men jeg bøjer mig aldrig for dem. Aldrig nogensinde, er de med?, lyder det fra Cristina Fernández de Kirchner på vicepræsidentens officielle YouTube-kanal.

Mange argentinere regner ikke desto mindre med, at hun har ambitioner om at vende tilbage til det lyserøde præsidentpalads i Buenos Aires, fortæller Kristian Almblad.

- Det er set før i historien, at en magtfuld og oplagt kandidat nægter at være præsidentkandidat – lige indtil han eller hun pludselig er det alligevel. Jeg tror i hvert fald ikke, at sagen her lukker ned for Kirchners ambitioner om fortsat at være en del af den allerøverste magtelite i Argentina.

Splitter landet

Efter Kirchner i går fik sin dom, troppede hendes støtter op med flag, trommer og bannere i den argentinske hovedstad for at marchere mod den retsbygning, hvor deres vicepræsident blev dømt.

De slog på trommer og råbte, mens de væltede politiets opsatte hegn.

Cristina Fernández de Kirchners støtter vælter hegn i protest mod, at deres vicepræsident bliver dømt for korruption. (Foto: © Agustin Marcarian, Ritzau Scanpix)

Selvom Kirchner stadig har mange tilhængere, er der også mange argentinere, der ikke kan fordrage hende og ser dommen som en bekræftelse på, at hun er en magtfuldkommen og dybt korrupt politiker, fortæller Kristian Almblad.

- De håber, at Argentinas Højesteret i sidste ende bekræfter dommen og sender Kirchner bag tremmer.