Tidligere premierminister kendt skyldig i bestikkelse

For tre år siden blev den forhenværende israelske premierminister Ehud Olmert ellers frikendt for anklager om korruption.

Ehud Olmert (m.f) skulle have modtaget og skjult bestikkelsespenge i slutningen af 1990'erne og 2000'erne. (Foto: © ABIR SULTAN, Scanpix)

Mandag blev den tidligere israelske premierminister Ehud Olmert kendt skyldig i at modtage bestikkelse fra en amerikansk forretningsmand.

Det skriver flere nyhedsbureauer.

Kendelsen kommer, tre år efter at Olmert blev frikendt i korruptionssagen, hvor han stod anklaget for at have taget imod flere kuverter fyldt med hundredtusindvis af amerikanske dollar.

Pengene kom fra den amerikanske forretningsmand Morris Talansky og blev givet til Olmert, inden han blev Israels statsleder.

Ansat tilbød beviser

Frikendelsen blev betragtet som en stor sejr for Olmert, men en af hans tidligere ansatte trådte efterfølgende frem med beviser, der førte til, at sagen gik om.

Olmert skal ifølge et dommerpanel have taget imod pengene, uden at rapportere det, og efterfølgende gemt pengene i et pengeskab.

Det er anden gang, at Olmert bliver kendt skyldig i en korruptionssag. Første gang var i 2014, hvor han modtog en dom på seks års fængsel for at tage imod bestikkelse i forbindelse med byggeriet af en luksuslejlighedskompleks. Appelsagen for den dom er verserende.

Den tidligere premierministers advokater regner med også at appellere denne sag om bestikkelse ved Jerusalems distriktsret, skriver AP. Der vil blive afsagt dom i sagen ved en senere retshøring.

Tvunget fra posten efter anklager

Olmert var Jerusalems borgmester fra 1993 til 2003 og var internationalt anerkendt for sine bestræbelser på at opnå fred med palæstinenserne.

Det var anklagerne om korruption og bestikkelse, der sammen med sagen om luksuslejlighederne førte til, at Olmert trak sig som premierminister i foråret 2008.

Han fortsatte dog som fungerende premierminister frem til marts 2009, da Israels nuværende regeringschef, Benjamin Netanyahu, tog over.