Tidligere separatistleder råber EU op: Hvorfor går I mere op i Venezuela end Catalonien?

I dag begyndte en historisk retssag mod catalanske politikere, der risikerer op til 25 års fængsel.

- Vi bliver nødt til at høre EU's stemme ligeså tydeligt, som når de kæmper for menneskerettigheder andre steder i verden.

Sådan lød det i dag fra Carles Puigdemont, den tidligere leder af Catalonien og manden i spidsen for separatistbevægelsen i den spanske region.

En bevægelse, der i dag kulminerede i det, der bliver kaldt den vigtigste retssag, siden Spanien genindførte demokratiet: 12 catalanske politikere står på anklagebænken for oprør mod staten og risikerer mellem 7 og 25 års fængsel.

Det sker, efter de i oktober 2017 gennemførte en folkeafstemning om Cataloniens løsrivelse fra Spanien, som på forhånd var dømt ulovlig af forfatningsdomstolen i Madrid.

Flere catalanere mener, at retssagen er uretfærdig og politisk motiveret, og nu kalder Carles Puigdemont på EU for hjælp.

- Jeg vil gerne spørge, hvorfor EU går mere op i det, der for eksempel sker i Venezuela, end det, der sker i Madrid i dag. Den her sag vedrører alle i verden, der går ind for demokrati.

Dommen afhænger af det internationale pres

Og nogenlunde samme besked kommer fra flere spaniere, der i dag var mødt op i nærheden af Madrids højesteret, hvor retssagen finder sted.

Man forventer, at retssagen tidligst vil blive afgjort i juni, men separatistbevægelsens tilhængere håber, at det vil gå hurtigere.

- Vi håber, at det slutter snart, for det her er et problem, som bør løses ved en EU-domstol. Her er dommen jo forudfattet, lyder det fra en af tilhængerne, Luis Pastrana, der mener, at separatisterne er dømt skyldige på forhånd.

Det mener også Miguel Hernandes fra Madrid, der var mødt op for at vise sin støtte til de anklagede.

- Jeg synes, man bør stå her i disse tider for at forsvare selvbestemmelsesretten og for at fordømme en retssag om nogle hændelser, jeg ikke kan forstå kan være ulovlige, siger Miguel Hernandes.

Han er sikker på, at separatisterne vil blive straffet. Men hvor meget afhænger af, "hvor stort det internationale pres bliver", mener han.

Carles Puigdemont flygtede sammen med fem catalanske ministre ud af Spanien i efteråret 2017, og i dag bor han i Belgien.

Retssagen er offentlig og vil blive transmitteret på spansk tv.

Facebook
Twitter