Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone får 40 måneders fængsel

Donald Trumps mangeårige ven og rådgiver Roger Stone idømmes fængsel.

Her ses Roger Stone (i midten) på vej ind i retsbygningen i det centrale Washington. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

En domstol i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., har dømt Roger Stone til tre år og fire måneders fængsel.

Han skal også betale en bøde på 20.000 dollar eller cirka 140.000 kroner.

Stone har gennem mange år været en nær ven af den amerikanske præsident, Donald Trump, og har også tjent som Trumps rådgiver.

Roger Stone er kendt skyldig for syv forhold, herunder at lyve over for Kongressen samt obstruktion og intimidering af vidner i forbindelse med undersøgelsen af russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016.

Donald Trump har flere gange og så sent som under dette sidste retsmøde tweetet sine holdninger til strafudmåling og skyldsspørgsmålet for Roger Stone.

"De (CNN, red.) siger, at Roger Stone løj for Kongressen. Åh, nu er jeg med", skriver Trump blandt andet.

Det kalder dommer Amy Berman Jackson "særdeles upassende", inden hun gør det klart, at retten ikke har ladet sig påvirke.

- Roger Stone vil ikke blive dømt for, hvem hans venner er, eller hvem hans fjender er, siger Jackson.

Dommeren har gentagne gange under retsmødet gjort det klart, at Roger Stone ikke bliver straffet for sine politiske synspunkter.

- Han blev ikke tiltalt, som nogle har klaget over, for at stå op for præsidenten. Han blev tiltalt for at have dækket over præsidenten, siger Amy Berman Jackson.

Anklagere trak sig

Retssagen mod Roger Stone har været speget, efter fire anklagere trak sig fra sagen, fordi det amerikanske justitsministerium har grebet ind og anbefalet en mildere straf til Stone end den anbefalet af anklagerne.

Anklagemyndigheden i USA krævede en straf på mellem syv og ni års fængsel, men nu er straffen altså landet på 40 måneder eller tre år og fire måneder, som Justitsministeriet havde foreskrevet.

Efter de fire anklagere trak sig fra sagen, gik den amerikanske justitsminister i rette med præsident Trump.

- Jeg synes, at det er på tide at stoppe med at tweete om justitsministeriets kriminalsager, siger Barr i et interview med mediet ABC News.

På Twitter lykønskede Trump efterfølgende justitsministeren "for at have taget styringen i en sag, der var totalt ude af kontrol og måske aldrig skulle have været ført".

Bliver han benådet?

Flere har spekuleret i, hvorvidt Donald Trump vil komme sin gamle ven Roger Stone til undsætning og benåde ham for straf.

Trump tog selv stilling til spørgsmålet i efteråret, og direkte adspurgt, om han kunne overveje helt at benåde sin ven Roger Stone, sagde han:

- Det vil jeg ikke sige noget om endnu.

Forud for dagens retsmøde har Donald Trump delt et klip fra TV-kanalen Fox News på Twitter, hvor nyhedsværten Tucker Carlson konkluderer, at Trump da bare kan benåde Stone.

Trump har sågar lagt klippet i topppen af sin Twitter-profil.

Adam Schiff, der er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, har efter dommen mod Stone skrevet på Twitter, at hvis Trump benåder ham, vil det være en utrolig korrupt handling.

Tråde til Rusland-undersøgelsen

I kredsen af Det Republikanske Parti har Roger Stone i mere end fire årtier summet rundt og fungeret som lobbyist, rådgiver, som manden, der har hvisket adskillige gode og dårlige råd i ørerne på præsidenter helt tilbage til Richard Nixons tid i starten af 1970'erne.

Roger Stone er 67 år. (Foto: DREW ANGERER © 2019 Getty Images)

Sagen mod Roger Stone er en aflægger af den for længst afsluttede Rusland-undersøgelse. Her blev det undersøgt, hvorvidt Rusland forsøgte at påvirke præsidentvalget i 2016, og om der eventuelt var forbindelser mellem det og Trumps kampagnestab.

Stone blev i november dømt for blandt andet at have løjet for Kongressen. Det gjorde han, da han skulle forklare, hvilken rolle han havde i, at Wikileaks offentligjorde en række e-mails, som kunne skade Trumps modkandidat i valget, Hillary Clinton, tilbage i 2016.

Den amerikanske efterretningstjeneste har konkluderet, at de omtalte e-mails var stjålet af russiske hackere. Falsk vidneudsagn kan give fængselsstraf på maksimalt 20 år.

Han blev desuden også dømt for at have forsøgt at påvirke et vidne og for at have forsøgt at forhindre efterforskningen af sagen. Nu er straffen så fastlagt til 40 måneders fængsel.

Artiklen er opdateret, da det fejlagtigt fremgik, at en dommer skulle have sagt, at Roger Stone vil blive straffet for sine politiske synspunkter. Det er naturligvis en fejl. Dommerens pointe var, at han netop ikke blev straffet for sine politiske synspunkter.

Facebook
Twitter