Tidligere tyrkisk præsident er død

Suleyman Demirel er død på et hospital, skriver tyrkiske medier. Han var premierminister ad flere omgange.

Fra præsidentpaladset nåede Suleyman Demirel at sætte sine spor i tyrkisk politik - blandt andet ses han som en ledende skikkelse i industrialiseringen i landet. (© Scanpix)

Tyrkiets tidligere præsident Suleyman Demirel er død.

Han døde ifølge den tyrkiske avis Daily Sabah på et hospital i hovedstaden Ankara tidligt onsdag morgen i en alder af 90 år.

Præsident fra 1993-2000

Demirel sad som tyrkisk premierminister flere gange i en periode, der strakte sig over fire årtier fra 1960erne til 1990erne.

Senere - i 1993 - blev han landets præsident, og han blev på posten frem til 2000.

Fra præsidentpaladset nåede Suleyman Demirel at sætte sine spor i tyrkisk politik - blandt andet ses han som en ledende skikkelse i industrialiseringen i landet.

Tyrkiets yngste premierminister

Demirel blev ifølge det tyrkiske udenrigsministerium født 1. november 1924 i en landsby i den sydvestlige provins Isparta.

Hans politiske karriere begyndte for alvor, da han hurtigt arbejdede sig op i rækkerne i det daværende Retfærdighedsparti, JP, skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Som 40-årig kunne han sætte sig på posten som Tyrkiets premierminister efter valget i 1965. Samtidig kunne han prale med at være den yngste person til at få det embede i Tyrkiet.

Væltet af militærkup

I de efterfølgende 30 år sad han som premierminister i alt syv gange afbrudt af kortere eller længere pauser.

Eksempelvis formåede han ikke at holde fast i magten i 1980, da han blev væltet af et militærkup. Kuppet betød samtidig, at han blev udelukket fra politik i en årrække.

I 1986 lancerede han en national kampagne for at få ophævet sit forbud mod at være politisk aktiv, og året efter kunne han vende tilbage til politikken. Allerede i 1991 var han tilbage på posten som landets premierminister.

Forfatter til bøger og artikler

Den stol sad han dog kun i i to år, før han blev valgt til Tyrkiets niende præsident frem til 2000.

Suleyman Demirel har siden skrevet flere bøger og artikler om politik.

/ritzau/

Facebook
Twitter