Tidligere udenrigsminister om Donald Trump: 'Præsidenten er drevet væk fra forfatningen'

Endnu en tidligere republikansk minister retter kritik mod USA's præsident.

Colin Powell arbejdede som udenrigsminister for George W. Bush og er tidligere general. Under præsidentvalget i 2016 tog han ligeledes afstand til præsident Donald Trump og stemte på Hillary Clinton. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

- Jeg kan bestemt ikke støtte præsident Trump på nogen måde i år. Han har ikke været en effektiv præsident. Han lyver hele tiden.

Sådan lyder det fra den tidligere republikanske udenrigsminister og general Colin Powell i et interview med CNN.

Her tager han kraftigt afstand fra USA's præsident Donald Trumps håndtering af situationen, efter den sorte amerikanske mand George Floyd døde under en voldsom anholdelse, da en betjent placerede et knæ på hans hals.

- Vi har en forfatning. Og vi er nødt til at følge den forfatning. Og præsidenten er drevet væk fra den, siger den nu 83-årige Powell, der har en lang militær karriere bag sig, hvor han endte som firestjernet general og var amerikansk stabschef under den første golfkrig i 1990-91, inden han blev udenrigsminister under George W. Bush i 2001.

Dermed tilslutter han sig listen af tidligere generaler og topfolk, der har arbejdet i Det Hvide Hus, og som nu står frem og kritiserer præsident Trumps håndtering af demonstrationerne. Blandt andet præsidentens overvejelser om brug af militærfolk over for demonstranter.

I sidste uge var det den tidligere forsvarsminister James Mattis, der udtalte, at han ikke mener, at præsidenten forsøger at forene det amerikanske folk. Han er firestjernet general og var præsident Donald Trumps forsvarsminister i to år, indtil han i 2018 sagde op, da præsidenten besluttede at trække de amerikanske tropper ud af Syrien.

Også USA’s nuværende forsvarsminister, Mark Esper, er gået imod præsident Trumps ønske om at sætte militæret ind mod de uroligheder, der har fundet sted i flere amerikanske byer.

Vil stemme på Biden

I intervievet med CNN gør Colin Powell det klart, at han - ligesom under præsidentvalget i 2016 - ikke vil stemme på Donald Trump, men på Demokraternes kandidat Joe Biden.

- Jeg er meget tæt på Joe Biden, når det kommer til sociale og politiske spørgsmål. Jeg arbejdede med ham i 35-40 år, og han er nu præsidentkandidat, og jeg vil stemme på ham, siger han.

  • Demonstrationerne fortsætter over hele USA. I dag mødte tusindvis af amerikanere igen op på i nærheden af Det Hvide Hus i Washington for at protestere i det område, der får nylig har fået navnet 'Black Lives Matter Plaza'. (Foto: © Samuel Corum, Scanpix)
  • Det er borgmesteren i Washington DC, der har besluttet, at området, hvor der demonstreres, fremover skal hedde Black Lives Matter Plaza. Det er det samme område, som politiet ryddede på brutal vis i sidste uge, så præsident Donald Trump frit kunne spadsere de få hundrede meter fra Det Hvide Hus og til en brandskadet kirke. (Photo by Jose Luis Magana / AFP) (Foto: © Jose Luis Magana, Scanpix)
  • Demonstranterne har været samlet i halvanden uge i protest mod politivold og drabet på den sorte mand George Floyd. (Photo by Jose Luis Magana / AFP) (Foto: © Jose Luis Magana, Scanpix)
1 / 3

Den tidligere udenrigsminister mener, at demonstranternes budskaber skal tages seriøst i stedet for at "forbande dem".

- Vi skal omfavne dem for at se, hvad det er, vi skal gøre for at komme ud af den situation, vi befinder os i, siger han.

- Jeg tror, at det vi ser nu, er den mest massive protestbevægelse, jeg nogensinde har set i mit liv. Jeg tror, at det antyder, at befolkningen begynder at blive klogere, og at vi ikke vil finde os i det mere.

Efter interviewet har præsident Donald Trump kommenteret udmeldingen på Twitter, hvor han kalder Colin Powell for "en stivstikker, der var ansvarlig for at bringe os ind i de katastrofale krige i Mellemøsten".