Tidligere verdensmester i skak Bobby Fischer er død

En af skakverdenens mest kontroversielle personligheder, forhenværende verdensmester Bobby Fischer, er død. Bobby Fischer blev 64 år, og han døde i eksil i Island.

Bobby Fischer, tidligere skakverdensmester, er død i eksil på Island. (Foto: Yuriko Nakao © Scanpix)

Bobby Fischer er det navn, hele verden kender og bruger om Robert James Fischer, der blev født 9. marts 1943 i Chicago.

Fischer lærte at spille skak som 6-årig og viste sig snart at have geniale evner. Fra han var otte til han blev 13 år udviklede han sig på helt egen hånd til en fantastisk stærk spiller.

Yngste stormester

Første gang verden hørte om amerikanernes nye stortalent var i 1956, da Bobby Fischer besejrede den kendte mester Donald Byrne. I 1957 vandt han det amerikanske mesterskab, og sejren gav adgang til interzoneturneringen året efter i Portoroz, hvor han blev nr. 5 og sensationelt kvalificerede sig til kandidatturneringen. Han blev udnævnt til verdens yngste stormester. Bobby Fischer var VM-kandidat som 15 årig.

Den 1. september 1972 vandt Bobby Fischer verdensmesterskabet i skak i Reykjavik mod Boris Spassky i et dramatisk opgør. Det var første gang, en amerikaner vandt denne titel. I 1975 overlod han titlen til Anatoly Karpov uden at have spillet i den mellemliggende tid.

Truet med fængsel

I 1992 forlod Fischer kortvarigt sit skak-otium, da han stillede op til en revanche-match mod Spassky over 30 partier i Jugoslavien. Det amerikanske justitsministerium havde advaret Fischer om, at han risikerede op til 10 års fængsel, hvis han spillede i Jugoslavien, der på dette tidspunkt var underlagt en international handelsembargo.

På det indledende pressemøde viste Fischer brevet fra Justitsministeriet frem og spyttede på det som svar til de jugoslaviske værter. Fischer vandt matchen klart og viste i glimt, at han stadig var en gudbenådet skakspiller på trods af 20 års fravær fra spillet.

En excentrisk Fischer

Den stadig mere excentriske Fischer havde gennem årene udviklet et intenst had til især skak, jøder og USA, der i hans få interviews kom til udtryk i stærkt paranoide konspirationsteorier, bl.a. med påstande om at VM-matcherne mellem Garry Kasparov og Anatoly Karpov var aftalt spil.

I juli 2004 blev Fischer arresteret i Tokyos Narita lufthavn på begæring af de amerikanske myndigheder, der ville retsforfølge ham i USA for overtrædelse af handelsembargoen mod Jugoslavien i 1992. I marts 2005 tilkendte det islandske parlament imidlertid Fischer et islandsk statsborgerskab i taknemmelighed over, at han i 1972 satte øen på verdenskortet. Den 24. marts 2005 landede han igen i Reykjavik, hvor han boede til han døde.

Facebook
Twitter