TIDSLINJE: 12 fodbolddrenge fanget i grotte i Thailand

Tirsdag blev de sidste fire fodbolddrenge reddet ud af den underjordiske grotte sammen med deres 25-årige træner.

  • Det er et kæmpe redningsarbejde, der er sat igang for at få de 12 drenge og deres fodboldtræner sikkert ud af grotten. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
  • (Foto: handout © Scanpix)
  • (Foto: handout © Scanpix)
  • (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
  • (Foto: Sakchai Lalit © Scanpix)
  • (© Scanpix)
  • (Foto: handout © Scanpix)
1 / 7

12 drenge og deres 25-årige træner søgte ly for regnen i Tham Luang-grotten i Chiang Rai's Mae Sai-distrikt i Thailand.

Da Tham Luang blev oversvømmet, var drengene fanget og presset til at bevæge sig dybere ind i den i alt 10 kilometer lange grotte, hvor de forsvandt fra offentlighedens radar.

Efter flere ugers søgen blev de fundet i live, og siden 2. juli har en større redningsaktion været i gang, for at få alle ud i sikkerhed. Tirsdag 10. juli lykkedes det at redde de sidste fem ud af grotten i live.

Få et overblik over forløbet her:

10. JULI

* 10. juli blev evakueringsarbejdets sidste dag. Klokken 14.00 dansk tid kunne redningsholdet oplyse, at alle 12 fodbolddrenge og deres træner var reddet ud af grotten.

* Alle drengene er i god behold trods omstændighederne, oplyste den thailandske sundhedsminister. Kun to af drengene er blevet behandlet for mindre lungeinfektioner - alle 13 skal dog formentlig være indlagt den næste uges tid.

* De første fire drenge, der blev reddet ud af grotten søndag, går og spiser igen. De har også set deres forældre.

9. JULI

* Redningsindsatsen blev genoptaget klokken 6 om morgenen dansk tid.

* Det lykkedes redningsarbejderne ved Tham Luang-grotten at redde yderligere fire drenge ud i sikkerhed. Redningsaktionen tog ni timer, og fem personer var fortsat fanget i grotten ved evakueringens andendag. Deriblandt var drengenes 25-årige fodboldtræner.

8. JULI

* Første dag i evakueringen af drengene begyndte.

* Den første dreng blev bragt ud fra grotten af dykkere omkring klokken 12.40 dansk tid. To timer senere var i alt fire drenge i sikkerhed.

* Dykkerne satte efter første redningsdag aktionen på pause for at få ilttankene fyldt op.

En ambulance forlader Tham Luang-grotten. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)

7. JULI

* Fodboldtræneren undskyldte i et brev til forældrene for have bragt deres drenge i fare.

* Der blev arbejdet på alternative løsninger og gravet over 100 huller i bjergsiden for at nå ind til drengene.

6. JULI

* En dykker, der forsøgte at etablere en forbindelse med ilt til drengene, omkom under redningsarbejdet.

* Lederen af Thailands specialstyrker sagde, at iltniveauet i grotten var faldet. Han advarede om "begrænset" tid til at få fodboldholdet ud af grotten.

5. JULI

* Imens drengene sad i grotten forsøgte man at etablere en kabelforbindelse ind i hulen, så børnene fik mulighed for at tale i telefon med deres forældre.

* Vandstanden faldt, og håbet var, at gruppen kunne gå ud af grotten. Mere regn truede dog, og redningsmandskabet arbejdede på højtryk for at få drengene ud.

* Thailandske myndigheder sagde, at den tiltagende regn kunne betyde, at man måtte lade drengene blive i grotten til efter regntiden. Det havde betydet, at de skulle være i grotten i flere måneder.

4. JULI

* Der blev arbejdet med flere scenarier for, hvordan drengene kunne hjælpes ud af grotten. Et bud blandt flere var at bore et hul i klippevæggen udefra for at få dem ud den vej.

3. JULI

* En specialstyrke under Thailands flåde, Thai Navy Seal, koordinerede en redningsaktion. Det kom frem, at drengene ikke kunne svømme, og derfor vurderede specialstyrkerne, at drengene skulle lære at bruge dykkermaske for at kunne komme ud af grotten.

2. JULI

* Redningsmandskabet fandt de 12 drenge og deres træner i god behold 4 kilometer inde i grotten - godt 400 meter længere inde end 'Pattaya Beach', som var tæt på at blive oversvømmet.

* Drengene var er udmattede. De fik i første omgang mad og væske og blev behandlet for småskrammer.

1. JULI

* Redningsfolkene oprettede en base i grotten, så de siden har haft mulighed for at opholde sig længere tid derinde ad gangen.

* Solen kom frem, og alt tydede på fremskridt i eftersøgningen.

30. JUNI

* Et ophold i regnen gav dykkerne mulighed for at komme dybere ind i grotten. Der var dog stadig flere kilometer ind til det sted, hvor gruppen havde sit ophold.

29. JUNI

* Eftersøgningen fortsatte - men uden store gennembrud.

28. JUNI

* Søgningen måtte midlertidigt indstilles på grund af de tiltagende vandmængder i grotten. Der blev sat pumper ind i håb om at kunne sænke vandstanden. Der blev forgæves ledt efter alternative indgange.

27. JUNI

* Amerikanske specialstyrker og britisk redningsmandskab med dykkere ankom og begav sig ind i grotten. I alt 1.000 personer blev samlet i redningsarbejdet - blandt andet Kina, Japan, Australien, Laos og Myanmar.

26. JUNI

* Dykkerne nåede et punkt, hvor grotten deler sig i to - ikke langt fra 'Pattaya Beach' m- men blev presset tilbage af vandmasserne.

25. JUNI

* Dykkere blev sendt ind i grotten med mad og ilttanke.

* Regnen silede stadig ned, og vandstanden i grotten steg. Det blev formodet, at gruppen derfor var søgt til en højtbeliggende platform i grotten kaldet 'Pattaya Beach'.

24. JUNI

* Parkbetjente og lokalt politi iværksatte en større eftersøgning, mens regnen fortsatte med at falde. De fandt aftryk fra fødder og hænder, som de mente tilhører gruppen.

* Familien ventede udenfor grotten for at få nyheder om drengene.

23. JUNI

* 12 drenge mellem 11-16 år og deres 25-årige fodboldtræner gik ind i Tham Luan Nang Non-grotten i det nordlige Thailand. Med al sandsynlighed på grund af kraftig regn.

* De store mængder nedbør i området betød, at grotten blev oversvømmet og udgangen blokeret.

* En af drengene blev efterlyst af sin mor, og det lokale politi fandt cykler, sko og fodboldstøvler ved indgangen til grotten.

Kilder: Ap, Reuters, The Guardian.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk