TIDSLINJE 20 års islamistisk terror i Europa

Islamister har spredt død og ødelæggelse i Europa flere gange før. Se listen over angreb her.

Det var også terrorister af islamistisk overbevisning, der stod bag terrorangrebet i London i 2005, hvor 52 mennesker mistede livet. Her ses tre af de fire gerningsmænd. (Foto: ho © Scanpix)

Islamisk Stat har taget skylden for fredagens terrorangreb i Paris, der har kostet mindst 129 mennesker livet.

Det er langt fra første gang, terrorister med tilknytning til islamistiske miljøer står bag terrorangreb i Europa. DR Nyheder har samlet dem på denne tidslinje.

1995 og 1996: Bomber mod metro og regionaltog i Paris

Tre bombeangreb dræbte otte personer og sårede over hundrede i Paris mellem juli og oktober. Bag angrebet stod 'Groupe Islamique Armé', en islamistisk gruppe, der ønskede at indføre et kalifat i Algeriet. 3. december slog endnu et bombeangreb i et regionaltog fire mennesker ihjel og sårede 91.

2004: Bomber mod regionaltog i Madrid

191 mennesker mistede livet og omkring 1800 blev såret, da en række bomber eksploderede i regionaltoge i Madrid den 11. marts. Angrebene var koordinere og fandt sted i fire forskellige tog inden for få minutter. Al-Qaeda tog skylden for angrebet og en række islamister i Spanien blev efterfølgende dømt for at have hjulpet med forberedelsen af angrebet.

2005: Bomber på undergrundsstationer og en bus i London

Den 7. juli udløste fire ekstremister samtidig bomber på tre undergrundsstationer og i en bus, midt i Londons morgen-myldretid. 52 blev dræbt og mere end 700 såret. To af gerningsmændene efterlod sig videobånd, hvor de begrundede angrebene med deres fundamentalistiske tolkning af islam.

2010: Selvmordsbombe i Stockholm

Den 11. december sprængte en 28-årig mand sig selv i luften på en travl handelsgade i Stockholm. Kun en af de seks bomber, manden bar, eksploderede, og derfor var det kun selvmordsbomberen selv, der mistede livet. Manden var blevet radikaliseret i det ekstremistiske miljø i Luton i England.

2012: Skyderier i Toulouse og Montauban

Syv mennesker blev dræbt og tre mennesker såret ved tre forskellige angreb i Frankrig. Den 11. marts skød og dræbte den 23-årige Mohammed Merah en fransk soldat i civil. Fire dage senere dræbte han to uniformerede soldater og sårede en tredje. Den 19. marts angreb han en jødisk skole i Toulouse, hvor han dræbte fire mennesker, herunder tre børn. Terroristen blev skudt og dræbt af politiet, da de forsøgte at anholde ham i hans lejlighed efter en omfattende menneskejagt.

2014: Skyderi på det jødiske museum i Bruxelles

En mand dræbte 24. maj fire mennesker med skud fra et automatvåben på det jødiske museum i Belgiens hovedstad, Bruxelles. En fransk statsborger, der har kæmpet i Syrien og nærer sympati for Islamisk Stat, er sigtet for terrorangrebet.

2015: Angreb på Charlie Hebdo og fire andre mål i Frankrig

Den 7. januar angreb brødrene Chérif og Saïd Kouachi redaktionen på den satiriske avis Charlie Hebdo i det centrale Paris, hvor de dræbte 12 og sårede yderligere 12 personer. Gerningsmændene blev skudt og dræbt af politiet to dage senere.

En tredje terrorist, Amedy Coulibaly, skød og sårede kort efter angrebet på Charlie Hebdo en mand i en park i Paris. Dagen efter skød og dræbte han en kvindelig politibetjent i en forstad til Paris. Kort tid efter dræbte samme Coulibaly fire personer og tog en række gidsler i et kosher-supermarked i Paris. Politiet stormede bygningen og skød og dræbte Coulibaly.

2015: Angreb på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København

Lørdag den 14. februar åbnede den 22-årige Omar el-Hussein ild mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro, hvor blandt andet den svenske tegner Lars Vilks deltog i et arrangement. Han skød og dræbte 55-årige Finn Nørgaard uden for kulturhuset.

Den følgende nat skød og dræbte El-Hussein 37-årige Dan Uzan, der stod vagt foran synagogen i Krystalgade i det indre København.

Politiet genkendte den formodede gerningsmand tidligt søndag morgen. Han åbnede ild mod politiet, som skød og dræbte ham.

2015: Mindst 129 dræbt ved seks terrorangreb i Paris

Fredag aften den 13. november angreb terrorister seks steder i Paris med automatvåben og sprængstoffer. Mindst 129 mennesker har mistet livet. Første angreb skete på fodboldstadionet Stade de France, hvor Tyskland og Frankrig spillede en venskabskamp. Umiddelbart efter åbnede andre gerningsmand ild mod en række cafeer og restauranter det centrale Paris. Kort tid efter angreb flere terrorister spillestedet Bataclan, hvor de holdt flere hundrede mennesker som gidsler, indtil politiet stormede bygningen.

Kilder: Tidligere dækning på dr.dk, ritzau, New York Times, BBC, m.fl.