Tidslinje: Afstemning om valgresultat i USA førte til totalt kaos - flere døde

Tusindvis af Trump-støtter mødte op i Washington for at protestere mod den endelige godkendelse af valget af Joe Biden som præsident.

Tusindvis af Trump-støtter mødte op i Washington for at protestere mod den endelige godkendelse af valget af Joe Biden som præsident. (Foto: © Shannon Stapleton, Scanpix)

Det skulle have været en formalitet. En afstemning, der skulle bekræfte resultatet fra præsidentvalget efter kort tids debat i Kongressen.

Men afstemningen blev pludselig afbrudt, og politikerne måtte søge væk, da Trump-tilhængere stormede regeringsbygningen.

Først seks timer senere kunne politikerne fortsætte deres arbejde.

I mellemtiden var flere personer blevet dræbt, og USA's demokrati blev efterladt med dybe sår og skrammer, som fik hele verden til at tage afstand fra begivenhederne, som fandt sted i landets hovedstad.

Men hvordan begyndte det, og hvad skete der egentlig i USA’s hovedstad? Herunder en kronologi over begivenhederne - dansk tid:

Klokken 19: Kongressen mødes

Både i Repræsentanternes Hus og i Senatet skal valgresultaterne for staterne bekræftes, og begge steder har flere republikanske politikere meldt ud, at de ikke vil anerkende dem, hvilket fører til en del debat.

Ude foran Kongressen har hundredvis af Trump-støtter samlet sig og bryder igennem de barrierer, der er stillet op ved trappen, der fører til regeringsbygningen.

Hele dagen forinden var der i Washington DC store demonstrationer for at støtte Donald Trump, der tidligere på aftenen havde holdt tale, hvor han gentog sine beskyldninger om, at valgsejren ved præsidentvalget i november er blevet taget fra ham. Trump-støtter fra hele landet var derfor taget til hovedstaden, og mange af dem satte kursen mod regeringsbygningen.

Klokken 20.45: Skud affyret

Demonstranter trænger ind i regeringsbygningen, mens politikere bliver bedt om at iføre sig gasmasker og lægge sig på gulvet. Politiet i bygningen må trække deres våben mod demonstranter, som hamrer løs på dørene for at trænge ind.

Kort før klokken 21 bliver der affyret skud, og kort efter bliver en kvinde båret ud af bygningen.

Klokken 21.15: 'Husk, at VI er partiet, der hylder lov og orden'

Flere politikere, heriblandt leder af det Republikanske Parti, Kevin McCarthy, opfordrer i løbet af aftenen præsident Trump til at reagere.

Trump reagerer på Twitter.

- Jeg beder alle i regeringsbygningen om at opføre sig fredeligt. Ingen vold. Husk, at VI er partiet, der hylder lov og orden. Respekter loven og vores gode politimænd- og kvinder. Tak, skrev præsidenten i et tweet klokken 21.15.

Klokken 21.30: Nationalgarden sættes ind

Som urolighederne optrappes, bliver det tydeligt, at der er brug for assistance til at få styr på det, der foregår både inde i og udenfor regeringsbygningen.

Borgmesteren i D.C. får udstedt udgangsforbud fra midnat, mens der fra det Det Hvide Hus pludselig kommer besked om, at Nationalgarden bliver sat ind.

På det her tidspunkt meddelte også nabostaten Virginia, at den var klar til at sende ekstra politistyrker til Washington. Maryland gjorde det samme.

Vicepræsident Pence sendte opråb ud på Twitter om, at volden og ødelæggelserne bør blive indstillet omgående.

Tidligere på aftenen afviste vicepræsidenten at følge Trumps ønske om at afvise valgresultaterne fra staterne. Det fik efterfølgende Trump til at kritisere sin vicepræsident på Twitter.

De to demokratiske ledere, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, anmoder præsident Trump om at gribe ind for at få stoppet de voldelige uroligheder.

En af dem, der er trængt ind i regeringsbygningen, er 25-årige Rick Crosby. I en gruppe på omkring 20 personer når han helt ind til Senatet, hvor han får et minde med fra en dag, han selv kaldte historisk.

- Vi tog et billede med Mike Pence's bibel og lagde den tilbage på skrivebordet. Det føltes meget historisk, har han forklaret til Washington Post.

Den unge Trump-tilhænger nægter at have gjort noget forkert og mener, at han blot gjorde, hvad præsidenten har bedt om.

Klokken 22: Verdensledere reagerer

Hele verdens øjne rettes mod USA. Politiske ledere, heriblandt den danske statsminister, den britiske premierminister og flere andre tager skarpt afstand fra billederne fra regeringsbygningen i hovedstaden.

- Ekstremisme, vold, polarisering og kaos er aldrig vejen frem. Forfærdende billeder fra Washington. Må demokratiet bringes til at virke igen, lyder det i en kortfattet udtalelse fra Mette Frederiksen

I en kort tale lød der en opfordring fra den kommende præsident, Joe Biden:

- I øjeblikket er vores demokrati under angreb i en sådan grad, vi ikke har set i moderne tider. Det er et angreb på vores frihed, lød det fra Joe Biden.

Klokken 22.30

Efter utallige opfordringer lægger Trump en båndet besked ud via sociale medier.

Han indleder beskeden med at sympatisere med sine vælgere og give dem besked om, at han forstår deres smerte og frustration. Igen fremsætter han udokumenterede påstande om, at valgsejren var blevet taget fra ham.

- I skal gå hjem nu. Vi skal have fred og vi skal have lov og orden. Vi skal respektere vores politi. Vi vil ikke have, at nogen kommer til skade. Det er en svær tid. Det har aldrig været en tid som nu, hvor de kunne tage det fra os, lød det fra Trump i beskeden.

Twitter markerede efterfølgende videoen med en besked om, at der ikke er beviser for påstandene om omfattende valgsvindel.

I løbet af aftenen bliver Trumps konto blokeret og flere af hans tweets fjernet. Det samme sker på Facebook og Instagram.

Klokken 23: Politiet kommer med opfordring

Nationalgarden og forbundspolitiet FBI bliver sendt til regeringsbygningen for at assistere politiet.

Politichefen i Washington D.C. opfordrer til, at alle skal holde sig væk fra gaderne og slår fast, at demonstranterne har anvendt "kemiske irritationsmidler mod politiet".

- Dagens demonstrationer var ikke fredelige. Det var ulovlige optøjer, og folk der kommer til vores by og opfører sig på den måde vil blive håndteret af politiet, lød det fra politichefen.

Flere mistænkelige genstande er i løbet af aftenen blevet fundet rundt omkring i byen - også her har FBI hjulpet til med efterforskning.

Rundt omkring regeringsbygningen er der flere sammenstød mellem demonstranterne, mens mange andre dog allerede har søgt væk fra området.

Efterhånden som demonstranterne bliver tvunget ud af regeringsbygningen rettes vreden ude foran mod medierne.

Flere videoer fra sociale medier viser, hvordan kameraudstyr og stativer fra flere tv-stationer bliver væltet, trampet på og beslaglagt.

Klokken 24

Efter et par timer meddeler officielle embedsmænd fra Kongressen, at regeringsbygningen igen er sikret og demonstranter fordrevet blandt andet ved hjælp af tåregas.

Udgangsforbuddet træder i kraft, og politiet sættes ind og meddeler, at der hidtil var blevet foretaget 13 anholdelser.

- Den her opførsel vi har set er skamfuld, upatriotisk og frem for alt ulovlig, lyder det fra borgmesteren i Washington D.C., Muriel Bowser.

- Alle, der har været involveret i de her aktiviteter og fortsat gør det, vil blive draget til ansvar. Her hersker lov og orden. Og den type opførsel vil ikke blive tolereret, siger borgmesteren.

En talsmand for politiet bekræfter desuden, at den kvinde, der tidligere på aftenen var blevet skudt, er afgået ved døden. Senere meddeler politiet, at i alt fire personer er blevet dræbt i løbet af aftenen.

Kort efter udsender Donald Trump endnu et tweet - et af dem der senere bliver fjernet af Twitter:

- Det er, hvad der sker, når en valgsejr på ondeste vis bliver taget fra patrioter, der er blevet uretfærdigt behandlet i lang tid. Gå hjem i ro og mag. Husk denne dag for altid!, skriver præsidenten.

s

Klokken 00.45

Politiet i Washington D.C. har efterhånden fået ryddet demonstranterne væk fra området omkring regeringsbygninen, men der er opstået andre uroligheder i området omkring Black Lives Matter-pladsen. Her blev der blandt andet brugt peberspray mellem to grupper af demonstranter.

Senere oplyser politiet, at mindst 14 betjente bliver såret i optøjerne, to af dem bliver indlagt.

Undtagelsestilstanden i byen bliver i løbet af natten forlænget med 15 dage.

Klokken 01

Kongressen begynder at vende tilbage og beslutter at genoptage afstemningerne om valgresultaterne i de forskellige delstater.

Klokken 02

Begge kamre samles igen. I Senatet holder vicepræsident Mike Pence en tale, hvor budskabet er klart:

- Til jer, der har forvoldt ødelæggelse i dag: I vandt ikke. Vold vinder aldrig, frihed vinder. Og det her er stadig folkets hus, lød det fra vicepræsidenten, der tidligere gjorde det klart, at han trods et stærkt ønske fra præsidenten ikke mente, at han havde beføjelser til at afvise valgresultaterne fra de forskellige stater.

- Vi fordømmer i de stærkeste vendinger volden, der fandt sted. Vi sørger over tabet af liv og skader hos dem, der forsvarede vores hovedstad i dag. Og vi vil altid være taknemmelige.