TIDSLINJE Sådan endte Malthe Thomsen i sag om sexkrænkelser

Den danske pædagogstuderende gennemgik sit livs mareridt, da han blev anklaget for krænkelser af børn i New York.

Malthe Thomsen og hans mor falder hinanden om halsen foran retsbygningen i New York. Billedet er et arkivfoto. (Foto: BRENDAN MCDERMID © Scanpix)

26-årige Malthe Thomsen var som pædagogstuderende anklaget for at have krænket 13 børnehavebørn seksuelt, mens han var i praktik i New York.

Sagen blev droppet, fordi anklageren ikke havde nogen beviser. Nu har han fået 500.000 kroner i erstatning fra politiet og en erstatning i millionklassen fra kvinden, som anklagede ham i 2014.

Få et overblik over sagen her:

1. februar 2014

Malthe Thomsen flytter til New York, hvor han har fået en praktikplads hos International Preschools på Manhattan.

22-årige Malthe Thomsen læser til pædagog og bliver tilknyttet skolen, der huser børn i børnehavealderen. Skolen ligger tæt på FN's hovedkvarter på Manhattan og tiltrækker især børn fra velhavende familier.

Juni 2014:

En kvindelig underviser anmelder Malthe Thomsen til skolens ledelse for at have krænket 13 af skolens børn seksuelt.

Skolen iværksætter en undersøgelse af hans omgang med børnene. De interviewer de øvrige pædagoger på hans stue, og der bliver indsat en observatør på stuen, uden at han ved det.

Undersøgelsen frikender Malthe Thomsen.

5. juni 2014

Den kollega, der har rejst mistanken mod Malthe Thomsen, bliver fyret.

27. juni 2014

Malthe Thomsens tidligere kollega har meldt ham til politiet, efter hun er blevet fyret. Det fører til, at Malthe Thomsen bliver anholdt, afhørt og sigtet.

Ifølge Malthe Thomsens advokat, Jane Fisher-Byrialsen, bliver han afhørt af politiet i et flere timer langt forhør uden at få tilbud om at tale med en advokat. Malthe Thomsen afviser under forhøret flere gange, at han har krænket børnene seksuelt.

Undervejs i afhøringen vælger politiet at lyve over for ham for at teste, hvordan han vil reagere. De fortæller ham, at de har en videooptagelse, der viser, at han krænker børnene.

Malthe Thomsen svarer, at han ikke kan huske, at det er sket, men siger også, at hvis de har det på video, må det jo være sandt.

Det udsagn bliver afgørende for det videre forløb, for politiet og anklagemyndigheden mener nu, at Malthe Thomsen har tilstået at have krænket børnene seksuelt. Det er tilladt for politiet i New York at lyve under afhøringer, hvis det skønnes at kunne fremme efterforskningen af en sag.

2. juli 2014

Malthe Thomsen varetægtsfængsles i det berygtede fængsel Rikers Island, der ligger på en ø lidt uden for New York.

Under retsmødet kommer det frem, at den tidligere kollega, som har anmeldt Malthe Thomsen, er taget til Grækenland. Anklagemyndigheden får derfor mere tid til at undersøge sagen.

4 juli 2014

New Yorker-avisen Daily News bringer en historie om Malthe Thomsen på forsiden. Han bliver betegnet som et 'sexmonster', der har forgrebet sig på flere børn.

Avisen når frem til hans medindsatte. Det medfører, at han modtager flere dødstrusler fra de andre indsatte.

5. juli 2014

Malthe Thomsens advokat får sat ham i isolation af hensyn til hans egen sikkerhed.

8. juli 2014

Anklagerens hovedvidne er stadig i Grækenland, og de får mere tid til at undersøge sagen. En dommer vælger derfor at løslade Malthe Thomsen mod kaution, imens sagen undersøges.

Kautionen lyder på 400.000 dollar, hvilket svarer til 2,2 millioner kroner. Malthe Thomsen får besked om, at han ikke må forlade Manhattan og bliver iført en gps-fodlænke, der registrerer, hvor han befinder sig.

Han får også besked på, at han skal holde sig på afstand af børnehaver og legepladser. Malthe Thomsen skal selv afholde udgifter til sin lejlighed på Manhattan. Hans mor og medmor er på skift hos ham i New York.

18. september 2014

Anklagemyndigheden er villig til at slække på kautionsbetingelserne, og Malthe Thomsen får sin fodlænke af.

13. november 2014

Anklageren meddeler på et retsmøde, at de ikke er i stand til at løfte bevisbyrden og opgiver derfor at rejse tiltale mod Malthe Thomsen.

Sagen bliver droppet, og Malthe Thomsen er en fri mand igen.

20. november 2014

Malthe Thomsen vender hjem til Danmark.

13. februar 2016

En amerikansk landsdommer godkender, at Malthe Thomsen kan føre en retssag om uretfærdig behandling ved en domstol i New York. Dommeren beslutter, at anklageren er immun og dermed ikke kan retsforfølges. Til gengæld bliver flere af anklagepunkterne mod politiet, staten og den kvinde, der anmeldte Malthe Thomsen, godkendt til en egentlig retssag.

18. april 2016

Malthe Thomsens erstatningssag begynder i New York. Han har fremsat krav om erstatning på syv millioner dollar, svarende til cirka 48 millioner kroner.

20. september 2016

Den nu 25-årige pædagog Malthe Thomsen indgår forlig i den erstatningssag, han har anlagt mod anklagemyndigheden og staten New York. han får 500.000 kroner i erstatning. Retsopgøret mod kvinden, som anklagede ham, fortsætter.

12. juni 2018

Malthe Thomsen, der i dag er blevet 26 år, indgår forlig med kvinden, den tidligere kollega som fik sagen mod ham til rulle.

Han må ikke oplyse erstatningsbeløbet. Men han har fået nok til, at han kan betale alle udgifterne ifm. sagen og mere til.

Han vil nu lægge sagen bag sig, vil se fremad og begynde på en frisk. Han slås stadig med psykiske kvaler, men punktummet i sagen gør, at han ser lysere på tilværelsen.

Han vil ikke længere være pædagog. Til september begynder han på European Film College.

Facebook
Twitter