TIDSLINJE Fra catalansk ønske om løsrivelse til anholdelser og valg

Efter måneders konflikt skal catalonerne i dag stemme om uafhængighed for anden gang siden oktober. Se udviklingen her.

(Foto: Heino Kalis © Scanpix)

Omkring 5,5 millioner vælgere kan i dag til afgøre, hvordan det fremtidige parlament i Catalonien skal se ud.

Det tredje regionalvalg på bare fem år kommer som konsekvens af, at den spanske regering har opløst det regionale parlament efter catalanernes uafhængighedsafstemning den 1. oktober.

Ifølge den spanske avis El Pais, er der over en million vælgere, der endnu ikke har truffet en beslutning omkring afstemningen, men de tre uafhængighedspartier øjner muligheden for at genvinde et spinkelt flertal.

Valget har kastet Catalonien og Spanien ud i en større krise, hvor premierminister Mariano Rajoy og selvstyrepræsident i Catalonien, Carles Puigdemont, over de seneste måneder har skiftes til at tegne fronterne op.

Dialogen mellem parterne er udeblevet. Regeringen i Catalonien er blevet afsat, der er udskrevet valg den 21. december, og siden november har Carles Puigdemont og fire tidligere ministre opholdt sig i Bruxelles.

Her følger et overblik over begivenhederne de seneste måneder.

5. december 2017: Spanien annullerer arrestordre

Spaniens højesteret trækker den internationale anholdelsesordre på Cataloniens tidligere leder Carles Puigdemont og de fire tidligere ministre tilbage og begrunder det med, at de har vist vilje til at vende tilbage til Spanien.

- Foreløbig bliver vi her, siger Puigdemont på en pressekonference og slår fast, at han håber, at han kan vende tilbage til Catalonien, hvis han bliver valgt ind men at han også er i tvivl om, hvorvidt han vil blive anholdt.

12. november 2017: Spaniens premiereminister besøger Catalonien

Premierminister Mariano Rajoy besøger for første gang regionen, siden den spanske regering opløste selvstyret. Han deltager i et arrangement for det konservative Folkets Parti på et hotel i byen, men træder ikke offentligt frem.

8. november 2017: Uafhængighedsafsteming kendes ulovlig

I en kendelse fra den spanske forfatningsdomstol erklæres den nyligt afholdte afstemning om uafhængighed i Cataloniens nu afsatte parlament for ulovlig.

5. november 2017: Puigdemont melder sig til belgisk politi

Carles Puigdemont og de fire tidligere ministre melder sig til belgisk politi søndag morgen.

Gilles Dejemeppe bekræfter, at Carles Puigdemont og fire tidligere ministre har meldt sig til politiet i Belgien. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

En belgisk domstol giver efterfølgende tilladelse til at løslade Carles Puigdemont og de fire tidligere ministre på betingelse af, at de ikke forlader Belgien uden en dommers tilladelse.

3. november 2017: Arrestordre udstedes

Den spanske landsretsdommer Carmen Lamela udsteder en europæisk arrestordre på Carles Puigdemont og fire tidligere ministre.

De fem skulle være mødt i retten i Madrid torsdag, men de opholder sig stadig i Bruxelles og udebliver fra afhøringen.

30. oktober 2017: Puigdemont og fire tidligere ministre tager til Bruxelles

Carles Puigdemont tv. og de fire tidligere ministre, som opholder sig i Bruxelles. (Foto: EFE © Scanpix)
  • Carles Puigdemont har i Bruxelles følgeskab af følgende fire tidligere ministre:

  • Antoni Comín, tidligere sundhedsminister

  • Clara Ponsatí, tidligere uddannelsesminister

  • Meritxell Serret, tidligere landbrugsminister

  • Lluís Puig, tidligere kulturminister

27. oktober 2017: Det regionale parlament i Catalonien opløses

Fredag aften overtog den spanske premierminister, Mariano Rajoy, kontrollen over Catalonien, opløser det regionale parlament og afsætter den catalanske præsident.

Samtidig udskriver Rajoy valg i Catalonien, der skal afholdes den 21. december.

Samme dag afholder det regionale parlament i Barcelona en afstemning om uafhængighed. Før afstemningen udvandrer oppositionspartierne i protest, efter at løsrivelsespartierne anmoder om en hemmelig afstemning.

21. oktober 2017: Mariano Rajoy aktiverer paragraf 155

Premierminister Mariano Rajoy aktiverer den aldrig før anvendte paragraf 155 i forfatningen og kan dermed sætte det regionale parlament i Catalonien ud af spil.

Den catalanske regering holder møde i Barcelona, og foran regeringsbygningen er tusindvis af mennesker samlet for at demonstrere for uafhængighed.

19. oktober 2017: Cataloniens leder giver uklar melding om uafhængighed

Premierminister Rajoy forlanger klart svar fra Cataloniens leder, Carles Puigdemont, om hvorvidt regionen er erklæret selvstændig.

Men Puigdemont afviger og meddeler i stedet Rajoy, at hvis Spaniens regering ikke vil indgå i drøftelser med Catalonien, kan det regionale parlament stemme om en formel erklæring om uafhængighed.

- Hvis regeringen fortsætter med at hindre dialog og fortsætter med undertrykkelsen, kan det catalanske parlament gå videre med - hvis det anses for at være belejligt - at stemme om en formel uafhængighedserklæring, skriver han blandt andet.

16. oktober 2017: Catalanske separatistledere varetægtsfængsles

To catalanske separatistledere - formanden for Cataloniens Nationalforsamling, Jordi Sanchez, og lederen af organisationen Omnium, Jordi Cuixart - efterforskes i forbindelse med demonstrationer op til folkeafstemningen om uafhængighed i Catalonien.

Dagen efter går hundredtusinder til demonstration i Barcelonas gader mod fængslingen.

Carles Puigdemont giver i et brev til Spaniens premierminister ikke noget klart svar på spørgsmålet om, hvorvidt hans region har erklæret sig selvstændig eller ej, men foreslår dialog over de kommende måneder. Den spanske regering har givet Puigdemont til klokken 10:00 til at melde klart ud.

10. oktober 2017: Carles Pugidemont underskriver uafhængighedserklæring

Selvstyrepræsidenten underskriver en erklæring om Cataloniens selvstændighed - den suspenderer han dog straks, da han vil forhandle med den spanske regering de kommende uger.

8.oktober 2017: Massive moddemonstrationer i Catalonien

Flere end 350.000 personer går på gaden i Barcelona for et samlet Spanien.

Puigdemont antyder, at Catalonien vil erklære selvstændighed, hvis Madrid ikke vil indgå i en dialog.

7. oktober 2017: Rajoy lufter tanken om at suspendere selvstyret

. (Foto: JAVIER Soriano © Scanpix)

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, vil i et interview ikke udelukke, at Cataloniens selvstyre bliver suspenderet.

Selskabet bag Caixabank beslutter at flytte hovedkvarteret fra Barcelona til Palma de Mallorca.

3. oktober 2017: Kongen skoser politiske ledere i Catalonien

Fagforeninger indkalder til generalstrejke i Barcelona. Op imod 700.000 personer demonstrerer i den catalanske hovedstad.

Spaniens kong Felipe anklager i en tv-tale de politiske ledere i Catalonien for at true Spaniens stabilitet.

Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, siger, at han er klar til at udråbe selvstændighed inden for få dage.

1. oktober 2017: Folkeafstemning i Catalonien

Folkeafstemningen om løsrivelse finder sted. Den spanske regering har på forhånd erklæret afstemningen forfatningsstridig og ulovlig.

På selve dagen opstår der uroligheder, og omkring 900 personer kommer ifølge catalanske myndigheder til skade i kampe med politiet. Tallet er omstridt.

90 procent bakker op om løsrivelse, men stemmeprocenten ender blot på 43 procent.

Kilde: AFP, Reuters, dpa og BBC