TIDSLINJE Narkobander og forkullede lig: Det er der sket siden 43 studerende forsvandt

I september blev 43 lærerstuderende sandsynligvis dræbt med indblanding fra lokale myndigheder og narkobander. Få overblik over forløbet her.

Forældre til forsvundne studerende deltager i en demonstration, der kræver retfærdighed og klarhed over, hvad der skete med de 43 lærerstuderende. (Foto: © JESUS GUERRERO, Scanpix)

Få overblik over de vigtigste begivenheder, siden 43 mexicanske studerende forsvandt i september.

26. september 2014

Omkring hundrede studerende fra lærerseminariet Ayotzinapa er på vej for at demonstrere mod skolereformer i byen Iguala i delstaten Guerrero

I Iguala afholder borgmesteren og hans kone et middagsarrangement med indflydelsesrige personer i byen. Af frygt for at de unge vil skabe uro beordrer borgmesteren det lokale politi til at stoppe busserne. "Giv dem en lærestreg", siger han, ifølge mexicanske efterforskere.

Politiet stopper busserne og begynder at skyde mod de studerende. Seks bliver dræbt og mere end 10 såret. En del flygter, men 43 forsvinder og er ikke set siden.

27. september

En af de studerende, Julio César Mondragón Fuentes bliver fundet. Hans øjne og ansigt er skåret væk, og det starter de første spekulationer om, at narkokarteller er indblandet.

28. september

Statslige myndigheder anholder 22 betjente fra Igualas politi og beskylder dem for at have medvirket til kidnapningen af de studerende. Føderalt politi overtager kontrollen med Iguala, og Igualas borgmester og hans kone udpeges som mistænkte.

4. oktober

Resterne af mindst 28 mennesker bliver fundet i massegrave uden for Iguala. DNA-tests viser, at der ikke er tale om de 43. Siden er 19 massegrave fundet i området.

8. oktober

Mexicos præsident Enrique Peña Nieto taler for første gang om de studerende i en national TV-tale.

- Mexicanerne og de studerendes familier, der er forsvundet på så trist en måde, kræver med fuld ret svar på hvad der er sket og at refærdigheden sker fyldest, siger han.

13. oktober

Studerende og lærere fra Ayotzinapa og andre demonstranter besætter delstaten Guerreros regeringsbygninger og sætter dem i brand.

17. oktober

Tusinder demonstrerer i badebyen Acapulco og kræver at de savnede bliver frigivet. Det bliver startskuddet til en lang række demonstrationer over hele Mexico med hundredetusinder af demonstranter.

22. oktober

Justitsminister Murillo Karam bekræfter, at borgmesteren og hans kone gav ordre til kidnapningerne, og at de sammen med narkokartellet Guerroros Unidos styrede Iguala.

24. Oktober

Governøren i delstaten Guerrero træder tilbage efter folkeligt pres.

4. November

Igualas borgmester og hans kone bliver anholdt på deres gemmested i et forfaldent hus i Mexico By.

5. November

I hovedstaden Mexico By kræver titusinder af demonstranter præsident Enrique Pena Nietos afgang.

7. November

Justitsminister Murillo Karam fortæller, at føderale myndigheder nu anser de studerende for at være blevet dræbt. Under forhør har medlemmer af Guerreros Unidos fortalt, hvordan de kørte de studerende ud på en losseplads, hvor de myrdede og derefter brændte dem. Aske og rester af ben er fundet i plastiksække i en flod og på lossepladsen. DNA-eksperter i Østrig overtager identifikationsarbejdet.

Justitsministeren afslutter pressekonferencen med at sige "Ya me cance" eller "nu er det nok, jeg er træt"

I løbet af kort tid bliver Twitter-hashtagget YaMecanse overskriften på en hidtil uset massebevægelse af mexicanere, der har fået nok af myndighedernes korruption og narkokriminalitet.

Om aftenen sætter rasende demonstranter ild til Nationalpaladset i Mexico By.

20. november

Efter at have kørt i karavane gennem hele Mexico ankommer de forsvundnes forældre til Mexico By. Mange forældre mener stadig, at deres børn bliver holdt fanget af militæret og kræver dem frigivet. 50 faglige organisationer står bag en national strejke, og Mexico By bliver lammet af demonstrationer.

27. november

Med en opbakning på under 10 procent til sin håndtering af narkokriminalitet annoncerer Præsident Pena Nieto gennemgribende reformer af Mexicos politi. 1800 lokale politistyrker skal opløses og overtages af statsligt politi. Nationalkongressen skal også kunne opløse lokalregeringer, der er infiltreret af narkobander eller karteller, siger præsidenten.

6. december

DNA-analyser fra østrig viser at knoglefragmenter fra lossepladsen i Iguala tilhører en af de forsvundne studerende - Alexander Mora. Det underbygger myndighedernes teorier om, at de studerende er blevet myrdet.

14. december

Den mexicanske regerings historie om, at det lokale politi alene stod bag kidnapningen lider et alvorligt knæk.

Med brug af hidtil ukendte videooptagelser dokumenterer en af Mexicos mest anerkendte journalister, at føderale specialstyrker var tilstede, da de studerende blev beskudt og efterfølgende arresteret og kørt væk.

20. Januar 2015

DNA-eksperter i Østrig siger, at de tilbageværende rester af de studerende har været brændt for længe til at DNA-analyser kan give yderligere resultater. De lover at prøve med ny avanceret teknologi.

Se Horisont på DR1 mandag aften kl. 21:55 om de 43 forsvundne studerende.