Til mindehøjtidelighed for dræbt Trump-støtte: Urolighederne er som en stammekrig

I weekenden mødtes aktivister fra den amerikanske højrefløj for at mindes Aaron "Jay" Danielson, der blev skudt og dræbt under uroligheder i Portland i sidste uge.

(Foto: Peter Keldorff © DR Nyheder)

- Den bedste måde, jeg kan forklare det for europæere på, er, at det er ligesom to rivaliserende fodboldklubber. Det er i virkeligheden en stammekrig. Det handler ikke engang om politik. Folk ser hinanden som modstandere og vil bare slås.

Ordene kommer fra Russel Schultz, medlem af den kristenkonservative gruppe Patriot Prayer.

Han er en af de flere hundrede fremmødte til mindehøjtideligheden for Aaron ”Jay” Danielson, det Patriot Prayer-medlem, som blev skudt og dræbt af en aktivist fra venstrefløjen under uroligheder i Portland i sidste uge.

Episoden var det seneste i en lang række af eskalerende voldelige sammenstød mellem den amerikanske højre- og venstrefløj.

Og Portland, hvor mindeceremonien også bliver afholdt, har efter mere end 100 dages protester udviklet sig til en central del af fortællingen om spændingerne i USA.

Retfærdighed for Jay, hvil i fred, patriot, lyder teksten på dette skilt. (Foto: Peter Keldorff © DR Nyheder)

Fra galt til værre

Dagens mindehøjtidelighed er organiseret af Joey Gibson, stifter og leder af Patriot Prayer, som Aaron "Jay" Danielson var medlem af.

Joey Gibson (Foto: Peter Keldorff © DR Nyheder)

Organisationen vakte første gang opmærksomhed i 2017, da Gibson afholdt en stor sammenkomst i Portland til fordel for Trump og ytringsfrihed - kun få dage efter, at en højreradikal havde begået to racerelaterede mord i Portlands togsystem.

Begivenheden fik voldsom kritik og blev mødt med moddemonstrationer. Siden har spændingerne mellem de to fløje ulmet – og er blevet intensiveret de seneste måneder.

I sidste uge gik det helt galt, da en Black Lives Matter-demonstration blev mødt af en bilparade af Trump-støtter.

Ligesom mange andre steder i USA, har demonstranter fra Black Lives Matter-bevægelsen i Portland været på gaden i protest mod politibrutalitet og racisme de seneste mange måneder. Forrige lørdag var ingen undtagelse. Men denne gang blev de mødt med en moddemonstration.

Hvem er hvem i urolighederne i Portland?

  • På venstrefløjen:

  • Black Lives Matter (BLM): Demonstrerer som udgangspunkt fredeligt mod racisme og politivold.

  • Antifa: Venstreradikale anti-facister, der demonstrerer med BLM. Løst organiseret og uden formel struktur. Bekæmper det radikale højre, neo-nazisme, neo-facisme og racisme blandt andet ved at afbryde og forstyrre den ekstreme højrefløjs demonstrationer.

  • På højrefløjen:

  • Proud Boys: Ekstremt højreradikal gruppe bestående udelukkende af mænd. Modstandere af BLM-bevægelsen. Defineret som en "hadgruppe" af borgerrettighedsgruppen Southern Poverty Law Center på grund af hadefuld retorik overfor bl.a. kvinder og muslimer. Gruppen er som oftest bevæbnet, når de demonstrerer.

  • Patriot Prayer: Kristen, konservativ højrefløjsgruppe, som ønsker en mindre stat og støtter Trump. Organiserer demonstrationer til støtte for Trump i primært demokratiske byer, hvilket ofte udløser moddemonstrationer. Leder Joey Gibson opfordrer medlemmer til at bære våben under demonstrationer.

En gruppe af biler, der havde deltaget i en parade til støtte for Trump i udkanten af Portland, kørte ind til centrum af Portland, hvor en BLM-demonstrationen var i gang. Bilerne, der bar Trump-flag og bannere, kørte ind i demonstranter og skød med paintball-kugler.

På gadeplan opstod der også slagsmål mellem de to grupper – og Aaron ”Jay” Danielson blev skudt og dræbt.

Den mistænkte for nedskydningen tilhørte det venstreorienterede miljø - og har identificeret sig selv som “100 procent Antifa”. Få dage efter blev han skudt og dræbt af politiet, da de forsøgte at anholde ham.

- Jeg er glad for, at der er blevet taget hånd om ham. Men jeg ville ønske, at han var blevet fanget i live, for der var mange mennesker involveret den aften, siger Joey Gibson fra Patriot Prayer.

Her kan du høre en øjenvidneberetning fra den nat, hvor Aaron Jay Danielson blev dræbt:

'Bare kristne konservative'

For få dage siden blev Joey Gibson og Patriot Prayers sider fjernet fra Facebook, der mener at gruppen er en “voldelig milits”.

Men Joey Gibson afviser, at der er tale om en højreradikal gruppering. De er bare kristne konservative, der støtter ytringsfrihed, fortæller han.

- For os handler det om at gå ind i venstreorienterede byer og beskytte folk, som er blevet ofre for regeringens overdrevne indgriben i deres liv. Det kan være i børnesager eller i forbindelse med corona-karantæne. Men vi tror virkelig på at kæmpe for frihed og at bruge Guds kraft, siger han.

Ifølge Joey Gibson er der ingen kræfter i Portland, der kæmper for et hvidt herredømme. Han har aldrig mødt et sådant menneske, fortæller han.

Joey Gibson og Patriot Prayer har ellers fået kritik for at alliere sig med højreekstreme grupper som for eksempel de såkaldte Proud Boys.

Bevæbnede medlemmer af Proud Boys ved mindehøjtideligheden. (Foto: Peter Keldorff © DR Nyheder)

Medlemmer af Proud Boys er nemlig jævnligt til stede, når Patriot Prayer holder sammenkomster, nogle gange som ansvarlige for Gibsons sikkerhed.

Og der er da også medlemmer af Proud Boys til stede til dagens mindeceremoni, vanen tro iklædt sort og gul - og bevæbnet til tænderne.

En af dem er Rex Fergus - og spørger man ham, har de højreorienterede grupper ikke et ansvar for volden i Portland - heller ikke, da de, som forrige weekend kørte deres parade det samme sted hen som en Black Lives Matter-demonstration.

- Alle amerikanere bør kunne færdes på gaderne i hvilken som helst by. Vi er allesammen amerikanere, vi er alle født i dette land. Der bør vel ikke være områder, hvor man ikke har adgang som amerikaner, vel?

- Vi er lige gode om det

Men for Russell Schultz fra Patriot Prayer er der ingen tvivl: Begge fløje er lige gode om det.

Russell Schultz bskriver den dræbte som "et godt menneske, som alle havde lyst til at være venner med". (Foto: Peter Keldorff © DR Nyheder)

- Lad mig bare være ærlig. Vi har lige så mange folk på den konservative side, eller som hævder at være på den konservative side, som ikke er en døjt bedre end dem fra Antifa, der kommer for at være voldelige og ødelægge ting, siger han og fortsætter:

- Jeg håber bare, at vi kan afslutte det her år i fred. At vi kan gøre det på den amerikanske måde, med vores stemmesedler.

Siden mindehøjtideligheden er protesterne fortsat i Portland.

I weekenden blev over 50 personer anholdt. I går kom det endnu en gang til sammenstød mellem aktivister fra venstre- og højrefløjen, da mere end 1.000 Trump-støtter, heriblandt adskillige bevæbnede medlemmer af Proud Boys, drog ud på endnu en bilkaravane.

Du kan se mere om de politiske spændinger i Portland i Horisont her på dr.dk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter