Tilbageholdte Boko Haram-folk indgik i byttehandel for bortførte piger

Frigivelsen af 82 piger, der blev bortført af Boko Haram for tre år siden, var en del af en byttehandel.

Løsladelsen af de 82 kommer efter, at 21 andre piger i efteråret blev løsladt af den ekstremistiske gruppe. Arkivfoto. (Foto: PHILIP OJISUA © Scanpix)

Det var en del af en byttehandel mellem den nigerianske regering og Boko Haram, da den ekstremistiske gruppe lørdag frigav 82 bortførte piger efter tre års fangenskab.

Det oplyser det nigerianske præsidentkontor i en erklæring sent lørdag aften. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nigeria takker samtidig Schweiz og Røde Kors for at hjælpe med forhandlingerne mellem den nigerianske regering og Boko Haram.

- Efter lange forhandlinger har vores sikkerhedsagentur nu pigerne, der blev frigivet i en byttehandel for nogle Boko Haram-folk, der var tilbageholdt af myndighederne, skriver præsidentkontoret i en erklæring.

Der er ingen oplysninger om, hvor mange fanger med tilknytning til Boko Haram, der er blevet frigivet i aktionen.

Pigerne vil blive bragt til Nigerias hovedstad, Abuja, søndag, hvor de skal mødes med præsident Muhammadu Buhari.

De 82 piger var blandt de mere end 200 piger, der blev bortført fra en skole i Chibok af Boko Haram i april 2014.

En embedsmand fra det nigerianske militær oplyser ifølge nyhedsbureauet AP, at de frigivne piger blev fundet nær byen Banki i staten Borno nær grænsen til Cameroun.

- Pigerne har været bragt til forskellige lokationer siden i går (fredag, red.), hvor redningsoperationen begyndte, siger embedsmanden.

Massebortførelsen af de mange piger chokerede verden og udløste en global kampagne under navnet Bring Back Our Girls støttet af blandt andre den tidligere amerikanske førstedame Michelle Obama.

Det lagde et stort pres på Nigerias regering for at imødegå den ekstremistiske gruppe, der hærger i store dele af det nordlige Nigeria og ind i nabolandene.

- Pigernes liv i fangenskab har været en lidelse. De er blevet sultet og misbrugt. Og som vi har set før blandt piger, der er kommet tilbage, er nogle kommet tilbage med børn, siger Bukky Shonibare fra Bring Back Our Girls til Sky TV.

For et halvt år siden blev 21 piger løsladt. Også her var det Røde Kors og Schweiz, der var med til at forhandle en aftale på plads.

/ritzau/

FacebookTwitter