Tilbud om ny folkeafstemning skal få Mays brexit-aftale over stregen

Premierministeren giver indrømmelser til oppositionen for at sikre flertal i parlamentet.

Theresa May fremlægger sin nye brexit-plan i London. (Foto: pool © Scanpix)

Man kan sikkert sige meget om den britiske premierminsiter, Theresa May - men hun er ikke typen, der uden videre accepterer et nej.

May har netop fremlagt en revideret udgave af den skilsmisseaftale med EU, som tre gange tidligere er blevet nedstemt i det britiske underhus.

Premierministerens nye plan indeholder blandt andet en mulighed for, at parlamentet kan få lov til at stemme om, hvorvidt brexitaftalen skal sendes til en ny folkeafstemning.

Muligheden opstår vel at mærke først, hvis et flertal i underhuset godkender aftalen, slog Theresa May fast:

- Til de parlamentsmedlemmer, som ønsker en ny folkeafstemning for at bekræfte aftalen: Du har brug for en aftale og derfor en lov om skilsmisseaftalen, før det kan ske.

Vil lokke Labour

BBC skriver, at den reviderede brexitaftale er designet til at få medlemmer af oppositionspartiet Labour til at skifte side og stemme for aftalen.

Ud over muligheden for en ny folkeafstemning indeholder den nye tekst også nye garantier om rettigheder på arbejdsmarkedet, miljøbeskyttelse, garantier om den omstridte "back stop" i Nordirland og et kompromis om en midlertidig toldunion med EU.

Underhuset skal efter planen stemme om aftalen igen i begyndelsen af juni.

Theresa May har lovet at forlade posten som premierminister, når skilsmisseaftalen er nået hele vejen gennem lovgivningsmøllen. Hvis hun taber afstemningen i begyndelsen af juni, forventes hun også at fremlægge en plan for sin afgang.

Reuters skriver, at Theresa Mays odds for at få brexitaftalen igennem underhuset i fjerde forsøg ikke er gode.

Hendes nye indrømmelser vil måske friste visse parlamentarikere, som ønsker at blive i EU. Men i samme bevægelse vil premierministerens tanker om en midlertidig toldunion uden tvivl gøre brexittilhængere endnu mere stålsatte i deres modstand, konkluderer nyhedsbureauet.

Ti punkter

Theresa Mays nye plan indeholder ti punkter, som skal få hendes brexitaftale over stregen i underhuset.

Det er her igen vigtigt at påpege, at løfterne som udgangspunkt først gælder, når et flertal af parlamentarikerne har godkendt den oprindelige aftale med EU.

Her er de ti punkter i Mays nye plan:

  1. 1

    Regeringen vil forsøge at afslutte alternative foranstaltninger, der kan afløse backstop'et i december 2020, så det aldrig behøver at blive brugt.

  2. 2

    En forpligtelse til, at hvis backstop'et træder i kraft, vil regeringen sikre, at Storbritannien vil være på linje med Nordirland.

  3. 3

    Forhandlingsmålet og endelige traktater for det fremtidige forhold til EU skal godkendes af parlamentarikerne.

  4. 4

    En ny lov om rettigheder på arbejdsmarkedet vil ikke være mindre fordelagtig end i EU.

  5. 5

    Der kommer ingen ændring i graden af miljøbeskyttelse, når vi forlader EU.

  6. 6

    Storbritannien vil tilstræbe så gnidningsfri handel med varer med EU som muligt, men under det indre marked og med stop for fri bevægelighed.

  7. 7

    Storbritannien vil holde sig 'up-to-date' med EU-regler for varer og landbrugsprodukter, som er relevante for kontrol ved grænser.

  8. 8

    Regeringen vil fremlægge et kompromis på toldområdet.

  9. 9

    Der kommer en afstemning i underhuset om, hvorvidt aftalen skal sendes til folkeafstemning.

  10. 10

    Der vil være en juridisk forpligelse til at sikre, at ændringer i den politiske deklaration afspejler denne nye aftale.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter